Sieg Heil

Adolf Hitler i Weimar i oktober 1933. Hitler og partimedlemmene gjør nazi-hilsen.

Vidkun Quisling, Josef Terboven med flere gjør nazi-hilsen i forbindelse med Statsakten 1. februar 1942.

Av /Riksarkivet.

Sieg Heil var en offisiell nazihilsen i Tyskland under Adolf Hitler (1933–1945, også kalt Det tredje riket).

Faktaboks

Uttale
zi:k hail
Etymologi
tysk ‘seier’ og ‘lykke; hell; sunnhet; frelse’

Sieg Heil er i likhet med Heil Hitler en Hitler-hilsen (Hitlergruß), som ble utført med strak høyre arm til øyenhøyde. Heil Hitler var mest utbredt og ble brukt mellom partimedlemmer i NSDAP allerede på 1920-tallet. Etter Hitlers og NSDAPs maktovertakelse i 1933 ble Hitler-hilsen omdøpt til tysk hilsen (Deutscher Gruß). Intensjonen var at den nye tyske hilsningsformelen skulle erstatte de tradisjonelle, som Grüß Gott, Servus og Guten Tag.

Sieg Heil ble mest brukt ved omfattende partimøter til NSDAP og større folkeforsamlinger under Nazi-Tyskland, men forekom også som dagligdags hilsen. Enhver form for Hitler-hilsen er i dag forbudt i Tyskland og rammes av § 86a i tysk strafferett.

I Norge innførte Nasjonal Samling den norrøne hilsenen «Heil og sæl».

Ordforklaring

Substantivet Sieg betyr seier. Som verb er sieg tredje person entall, imperativ, av verbet siegen (seire). I den betydningen er sieg ei oppfordring eller kommando om å seire.

Adjektivet heil betyr «sunn», «reddet», «hel» (i motsetning til brukt), «uskadd». Ordet hadde samme betydning i gammelhøytysk og middelhøytysk. Det er etymologisk beslektet med det norske adjektivet hel i betydningen «uskadd», «sunn». Substantivet Heil betydde «lykke» i althøytysk, i middelhøytysk «lykke», «redning», «bistand», som i gammelengelsk hæl.

Heil ble sannsynligvis først brukt i sakrale eller okkulte sammenhenger, men gikk så over i daglig språk. Ordet har blitt brukt i ulike hilsningsformler tilbake til germansk tid.

Eksempler på andre hilsener med Heil er Gut Heil (hilsen mellom turnere), Weidmannsheil (jegerhilsen) og Petri Heil (fiskerhilsen). Bruken av disse hilsningsformlene er i dag svært begrenset.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tilman Allert, Der deutsche Gruß. Geschichte einer unheilvollen Geste. Eichborn, Frankfurt am Main 2005

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg