Hitler

Adolf Hitler i Weimar i oktober 1933. Hitler og partimedlemmene gjør nazi-hilsen.

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling, Josef Terboven i forbindelse med Statsakten 1. februar 1942, forsamlingen gjør nazi-hilsen.

Av /Riksarkivet.

Sieg Heil var en offisiell nazihilsen i Tyskland under Adolf Hitler (1933–1945, også kalt Det tredje riket).

Faktaboks

Uttale
zi:k haɪ̯l

Sieg Heil er i likhet med Heil Hitler en Hitler-hilsen (Hitlergruß), som ble utført med strak høyre arm til øyenhøyde. Heil Hitler var mest utbredt og ble brukt mellom partimedlemmer i NSDAP allerede på 1920-tallet. Etter Hitlers og NSDAPs maktovertakelse i 1933 ble Hitler-hilsen omdøpt til tysk hilsen (Deutscher Gruß). Intensjonen var at den nye tyske hilsningsformelen skulle erstatte de tradisjonelle, som Grüß Gott, Servus og Guten Tag.

Sieg Heil ble mest brukt ved omfattende partimøter til NSDAP og større folkeforsamlinger under Nazi-Tyskland. I slike sammenhenger var hilsen et ritual, der taleren ropte Sieg Heil og tilhørerne svarte med Heil. Men Sieg Heil forekom også som dagligdags hilsen. Ikke å delta i dette hilsningsritualet ble ansett som en opposisjonell handling og kunne få alvorlige følger.

Enhver form for Hitler-hilsen er i dag forbudt i Tyskland og rammes av § 86a i tysk strafferett.

I Norge innførte Nasjonal Samling den norrøne hilsenen «Heil og sæl».

Ordforklaring

Skilt med oppfordring til Hitler-hilsen
«Volksgenosse, når du går inn, skal du hilse med Heil-Hitler.»

Substantivet Sieg betyr 'seier'. Som verb er sieg tredje person entall, imperativ, av verbet siegen ('seire'). I den betydningen er sieg ei oppfordring eller kommando om å seire.

Adjektivet heil betyr 'sunn', 'reddet', 'hel' (i motsetning til brukt), 'uskadd'. Ordet hadde samme betydning i gammelhøytysk og middelhøytysk. Det er etymologisk beslektet med det norske adjektivet hel i betydningen 'uskadd', 'sunn'. Substantivet Heil betydde 'lykke' i gammelhøytysk, i middelhøytysk 'lykke', 'redning', 'bistand', som i gammelengelsk hæl.

Heil ble sannsynligvis først brukt i sakrale eller okkulte sammenhenger, men gikk så over i daglig språk. Ordet har blitt brukt i ulike hilsningsformler tilbake til germansk tid.

Eksempler på andre hilsener med Heil er Gut Heil (hilsen mellom turnere), Weidmannsheil (jegerhilsen) og Petri Heil (fiskerhilsen). Bruken av disse hilsningsformlene er i dag svært begrenset.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tilman Allert, Der deutsche Gruß. Geschichte einer unheilvollen Geste. Eichborn, Frankfurt am Main 2005
  • Cornelia Schmitz-Berning, Vokabular des Nationalsozialismus. Walter de Gruyter, Berlin 2007

Kommentarer (4)

skrev Christian Stranger-Johannessen

I denne og flere andre artikler står det "rituale", men det riktige, i hvert fall i moderne norsk, er "ritual".

Se også her:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%22rituale%22+site%3Asnl.no

svarte Cathrine Theodorsen

Tusen takk, feilen er nå rettet opp i denne teksten.

skrev Jan Erik Slind

Kom over en artikkel som forteller at det ble funnet en beltespenne fra yngre jernalder på Strand i Åfjord i Trøndelag med yngre runer som inneholder ordet Siglisahaili. (Sigli sá heil) som betyr reis (seil) trygt, kom fram hel eller ved god helse. Jeg vil tro tyskerne som var så opptatt av det gamle germanske hentet sin hilsing herfra og at det da ikke var en seiershilsen, men en hyggelig hilsen om å lykkes og komme fram. Så har det blitt til noe annet.

svarte Jan Erik Slind

Kanskje er dette med godt haill som man sier blant fiskerne av samme opphav og betydning.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg