De første innbyggerne på Puerto Rico tilhørte det karibiske urfolket taino, et folkeslag i urbefolkningsgruppen arawak. De kom til øygruppen flere hundre år før den europeiske inntreden, kanskje så tidlig som 1000 fvt.
Da Kristoffer Columbus kom til Puerto Rico i 1493, var tainoene i ferd med å bli fortrengt eller utryddet av kariber. Tainoene kalte øya Borinquen. Spanierne grunnla en koloni i 1508. Det ble anlagt gullgruver med slavearbeidere fra urbefolkningen. Senere ble det anlagt sukkerplantasjer med afrikanske slaver som arbeidskraft. Stadige angrep fra britiske og nederlandske pirater førte til at spanierne bygde sterke festninger, men Puerto Rico forble stort sett økonomisk underutviklet til slutten av 1700-årene.
Etter 1830 ble det gradvis utviklet en plantasjeøkonomi basert på sukkerrør, kaffe og tobakk. I 1897 fikk øya en stor grad av indre selvstyre av Spania, men året etter brøt den spansk-amerikanske krigen ut, noe som førte til at Puerto Rico ble avstått til USA. Næringslivet på Puerto Rico ble utviklet ensidig med sukkereksport til USA.
I 1917 fikk Puerto Rico begrenset indre selvstyre og innbyggerne ble amerikanske statsborgere. I 1930-årene strebet politiske partier enten for at Puerto Rico skulle bli en amerikansk delstat eller for uavhengighet. I 1946 ble en puertoricaner utnevnt til guvernør og to år senere ble direkte valg på guvernør innført. The Commmonwealth of Puerto Rico ble opprettet i 1952, og i 1950-årene foregikk en hurtig industrialisering. En folkeavstemning i 1967 ga flertall for å være assosiert med USA.
Bare en liten del av befolkningen ønsket full løsrivelse fra USA, noe president Ronald Reagan tilbød i 1982. I 1993 ble Puerto Ricos status som assosiert stat bekreftet. I 2006 avslo USAs høyesterett et krav om å gi puertoricanerne stemmerett ved landets presidentvalg. Dette skjedde året etter en folkeavstemning som ga en lokal styringsform.
I en folkeavstemning i november 2020 var spørsmålet: «Bør Puerto Rico umiddelbart bli innlemmet som en delstat i unionen?» 52 prosent av velgerne svarte ja. Det ble i ettertid fremmet lovforslag i USA med sikte på å gi Puerto Rico status som landets 51 stat. Arbeidet førte ikke frem, og motstandere av innlemmelse har blant annet vektlagt lav valgdeltakelse som del av argumentasjonen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.