Faktaboks

Ricky Martin
Enrique José Martin Morales IV
Uttale
mˈa:tin
Født
24. desember 1971, San Juan, Puerto Rico

Ricky Martin

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ricky Martin er en amerikansk (puertoricansk) sanger og låtskriver som hadde stor suksess med sin latino-inspirerte popmusikk i 1998-2000.

Han ble først kjent i andre halvdel av 1980-årene som frontfigur i tenåringsgruppa Menudo, som var uhyre populær i store deler av Latin-Amerika. Omkring 1990 flyttet han til New York, og platedebuterte som soloartist i 1991 med et selvtitulert album. Me Amarás (1993) gjorde ham til superstjerne i det spansktalende Amerika. I 1994 medvirket han med stor suksess i tv-serien General Hospital og i musikalen Les MisérablesBroadway.

På albumene A Medio Vivir (1995) og Vuelve (1998) viste han en sterkere påvirkning fra angloamerikansk pop og rock, selv om de latinamerikanske elementene fortsatt var på plass, og med sitt første engelskspråklige album, Ricky Martin (1999), slo han for alvor igjennom i store deler av verden. Sound Loaded (2000) ble også en stor suksess, i motsetning til oppfølgerene Almas del Silencio (2003) og Life (2005).

Ricky Martins største hits er (Un, dos, tres) Maria fra 1997, Livin' La Vida Loca, som toppet verdens hitlister i 1999, samt She's All I Ever Had, Private Emotion (duett med svenske Meja), She Bangs, Nobody Wants To Be Lonely (duett med Christina Aguilera) og I Don't Care. Etter at sistnevnte kom ut i 2005, var det stille på platefronten fra Ricky Martin helt til han ga ut albumet Música + Alma + Sexo i 2011.

Han har også hatt små roller i tv-serier, og han ble nominert til en Emmy-pris for sin birolle i The Assasination of Gianni Versace: American Crime Story (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg