Salsa

Utendørs salsadans i New York under markeringen av byens årlige Puerto Rico Day, 12. juni 2016.

Av /Shutterstock.

Ricky Martin

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Puerto Rico har en typisk latinamerikansk musikkultur med både afrikanske og spanske røtter.

Folkemusikken

Folkemusikken i Puerto Rico har spanske og afrikanske røtter, arawak-kulturen ble praktisk talt utryddet under koloniseringen. Danseformene bomba, plena og baquiné med vekselsang og akkompagnement av tromme og andre rytmeinstrumenter viser noe av den afrikanske innflytelsen. Europeisk påvirkning er nedfelt i folkedanser som vals, mazurca og polca. Tradisjonelle sanger av spansk opphav akkompagneres gjerne på gitar, cuatro (gitartype) og guiro, noen ganger supplert med fioliner og fløyter. Et særpreget instrument med afrikansk opprinnelse er den store lamellofonen marimbula.

Kunstmusikk

Fra kolonitiden var det offentlige musikklivet knyttet til kirken og det militære. Katedralen fikk orgel på slutten av 1500-tallet. Verdslig musikk var frem til 1800-tallet mest brukt i forbindelse med offentlige feiringer, blant annet religiøse høytider. Komponisten F. Gutiérrez (1825–1899) skrev den første opera over et puertoricansk sujett, Guarionex (1856). Kunstmusikken på 1800-tallet omfattet orkesterverker, kammermusikk, kirkemusikk og en stor mengde klavermusikk.

Økonomisk depresjon og endringer i samfunnslivet førte til at musikklivet ble satt tilbake i begynnelsen av 1900-tallet, men årene etter andre verdenskrig førte til ny vekst. Konservatorium ble etablert i 1960, og musikkvitenskap drives ved flere universiteter. Jack Delano (1914–1997), Hector Campos-Parsi (1922–1998), Luis M. Alvarez (født i 1939), Ernesto Cordero (født i 1946) og en rekke andre komponister har uttrykt seg i ulike stilarter, fra postromantikk til serialisme og aleatorikk.

Populærmusikk

Innen populærmusikk har komponisten Rafael Hernández (1892–1965) vunnet internasjonalt ry. Puertoricansk musikk har siden 1960-tallet gjort seg sterkt gjeldende innen både jazz og populærmusikk. Musikere av puertoricansk opprinnelse var sentrale i utviklingen av både salsa og latino-inspirert popmusikk i USA. Blant de mest kjente er komponisten og perkusjonisten Tito Puente (1923–2000), congaspilleren Ray Barretto (1929–2006), sangeren og gitaristen José Feliciano (født 1945) og sangeren Ricky Martin (født 1971).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg