Den spansk-amerikanske krig

Rough Riders

«Rough Riders», det frivillige amerikanske kavaleriregimentet, fotografert i juli 1898. I midten foran står den senere presidenten Theodore Roosevelt.

Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Den spansk-amerikanske krig var en krig mellom USA og Spania fra april til desember 1898, som markerte et viktig skille i USAs utenrikspolitikk.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Spanish–American War

Fra 1895 raste et kubansk opprør mot de spanske koloniherrene. Sympatien i USA var på opprørernes side, og da amerikanske økonomiske interesser ble skadelidende, ble tanken om en amerikansk intervensjon stadig mer populær i USA. Et avgjørende skritt nærmere krig kom da det amerikanske slagskipet «Maine», som i januar 1898 var sendt til Havanna for å beskytte amerikanske interesser, ble sprengt i luften ved en uoppklart eksplosjon 15. februar.

I krigen vant amerikanerne seirer både i Det karibiske hav og Stillehavet. Ved fredsavtalen i Paris 10. desember ble Cuba formelt uavhengig, men i praksis under amerikansk administrasjon. Spania måtte videre avstå så vel Filippinene og Guam som Puerto Rico og andre karibiske øyer til USA. Krigen var et viktig skritt på veien mot USAs posisjon som verdensmakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg