Treriksrøysa

Treriksrøysa i Storfjord, som markerer punktet der Norge, Sverige og Finland møtes.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Treriksrøysa i Sør-Varanger, som markerer punktet der Norge, Finland og Russland møtes.

Artikkelstart

Treriksrøysa er navn på to ulike varder av stein i Troms og Finnmark fylke som begge markerer grensepunktet der Norges grense møter grensen mot to andre land. Treriksrøysa i Storfjord kommune markerer grensen mellom Norge, Sverige og Finland, og Treriksrøysa i Sør-Varanger kommune markerer grensen mellom Norge, Finland og Russland.

Treriksrøysa i Storfjord

Treriksrøysa i Storfjord markerer stedet der riksgrensen mellom Norge, Finland og Sverige møtes. Den er i dag egentlig en betongvarde med et grensemerke på toppen, og ligger på en liten holme lengst øst i vannet Golddajávri.

Grensepunktet ble første gang markert med en steinrøys i 1760-årene og lå da ved østenden av Golddajávri. Punktet har vært flyttet flere ganger siden, men har hele tiden ligget rundt østenden av Golddajávri.

Når grensepunktet i dag er plassert på en holme i østenden av vannet og ikke i utløpet fra vannet eller på stranden, henger det antagelig sammen med at Golddajávri er et eksempel på en bifurkasjon, det vil si at sjøen har avløp til to ulike vassdrag. I østenden har vannet avløp til Torneälven med munning innerst i Bottenviken, indre del av Botniske bukt, og i vestenden renner Stordalselva (Bulljaraseatnu), øvre del av Signaldalelva (Čiekŋalvuovdi), til Storfjorden (Omasvuotna) som utgjør innerste del av Lyngen (Ivguvuotna). En plassering på en holme i sjøen på vannskillet gir en beliggenhet som i størst grad tilfredsstiller ønsket om at riksgrensen bør følge vannskillet.

Treriksrøysa i Sør-Varanger

I Treriksrøysa i Sør-Varanger kommune møtes grensene mellom Norge, Finland og Russland. Dagens grense ble fastsatt etter de finske landavståelsene til Sovjetunionen etter vinterkrigen i 1939–1940 og den senere fortsettelseskrigen 1941–1944. Mens Finland før krigen hadde adgang til havet, mistet landet det ved fredsslutningen i 1944. Dette førte til at Norge fikk grense også mot Russland og dermed to treriksrøyser.

Treriksrøysa i Sør-Varanger ligger på Krokfjellet (Muotkevárri), 145 meter over havet, på vestsiden av Pasvikelva, 15 kilometer sørvest for Nyrud. Den ligger i Øvre Pasvik nasjonalpark og er en oppmurt steinvarde med en liten kjegleformet spiss på toppen med de tre landenes navn. Her møtes tre land som har tre ulike tidssoner (Russland ligger to og Finland én time foran Norge). Rundt 700 meter nordvest for Treriksrøysa ligger toppen av Krokfjellet på 169 meter over havet.

Det er merket en rundt seks kilometer lang fotsti inn til Treriksrøysa fra Grenseberget dit det går skogsbilvei. Ved Treriksrøysa arrangeres Barentsrennet årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg