Skoltesamer, hører til østsamene, som utgjør de østligste befolkningsgruppene i Sameland. Den største skoltesamiske befolkningen finnes i Finland, der antallet ligger mellom 500 og 600. Også i Sør-Varanger bor det en del skoltesamer, hovedsakelig i Neiden-området. Skoltesamene tilhører den ortodokse kirke, og i Skoltebyen i Neiden avholdes det hver sommer en egen gudstjeneste ved St. Georg-kapellet. Skoltebyen, som opprinnelig var skoltesamenes sommerboplass, er fredet som kulturmiljø.

Hos skoltesamene holdt det gamle siida-systemet seg lengst, særlig i Suenjel-området. Studier av Suenjel-siidaen har bidratt sterkt til kunnskap om samfunnsorganiseringen også i andre samiske områder. De to verdenskrigene, og de følgende grensereguleringene mellom Sovjetunionen og Finland, medførte store problemer for skoltesamene, og en del måtte flytte fra sitt opprinnelige område. Inntil nylig så det ut til at skoltesamene var i ferd med å dø ut som egen folkegruppe, men i de senere år har de gjort en stor innsats for å bevare og utvikle sine tradisjoner og sin kultur.

Sametinget har valgt Østsamisk museum i Neiden til samisk tusenårssted. Museumsbygget åpnet i juni 2017 og skal avspeile østsamisk kultur og historie.

Navnet skal komme av at mange av dem i gamle dager led av en slags skurv som bevirket at håret falt av, slik at skallen (skolten) ble bar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.