Leiren på Høybuktmoen utenfor Kirkenes er hovedkvarteret til Garnisonen i Sør-Varanger (GSV).
.

Jegerbataljonen GSV er en operativ avdeling i Hæren som overvåker grensen mellom Norge og Russland (tidligere Sovjetunionen). Avdelingen, som inngår i Finnmark landforsvar (FLF), er samtidig en del av Norges militære forsvar lengst nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter på Høybuktmoen leir, om lag en mil utenfor Kirkenes, i Sør-Varanger kommune.

Faktaboks

Også kjent som

Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) / Grensevakten

Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) er i navnet en garnison (base); i gavnet en grensevakt (avdeling) – og som har både politioppgaver og militære oppdrag.

Historikk

Avdelingen ble opprettet med virkning fra 1. juli 1921, som Garnisonskompaniet i Kirkenes, tre år etter at norske soldater først startet med militær overvåking av grensen, som nøytralitetsvakt i 1918.

Fra 1. juli 1959 overtok avdelingen oppsynet langs den norsk-sovjetiske grense, en oppgave som til da hadde vært tillagt en sivil politistyrke (grenseoppsynet), underlagt Grensekommissæren. Dette førte etter hvert til en styrking av garnisonen.

Fra 1. januar 2019 inngår Jegerbataljonen GSV i den nye regionale kommandoen Finnmark landforsvar (FLF), som i tillegg består av Porsanger bataljon og HV-17, ledet fra Garnisonen i Porsanger.

Oppdrag

Grensejegere.
Grensejegere på patrulje med Forsvarets nye Lynx Commander 800r snøscooter, 2018.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Grensepatrulje.
Hundepatrulje fra GSV ved den norsk-russiske grensen, 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jegerbataljonen GSV har et todelt hovedoppdrag: ett militært og ett ikke-militært. Begge oppdragene er knyttet til en døgnkontinuerlig overvåking av den 197,7 kilometer lange riksgrensen mot Russland.

Avdelingens militære oppdrag består i suverenitetshevdelse; å ivareta Norges interesser i grenseområdet gjennom tilstedeværelse, overvåkning og rapportering, og derigjennom utgjøre en del av det militære forsvaret av Finnmark og Norge. Bataljonen utdanner sine egne soldater: grensejegere.

Avdelingens ikke-militære (sivile) oppdrag består i å overvåke at grenseavtalen mellom Norge og Sovjetunionen fra 1949 etterleves, i tråd med instruks om samarbeid om grenseoppsynet på landegrensen mellom Norge og Russland fra 2005. Oppdraget inkluderer samtidig overvåking av Schengenområdets yttergrense i nord. Oppdraget innebærer dermed å avdekke brudd på grenseloven og grenseforskriften. Grensejegerne opptrer delvis på vegne av politimesteren i Finnmark. De kan med det ivareta oppgaver politiet normalt har, og innehar følgelig begrenset politimyndighet.

Oppdraget utføres gjennom statisk overvåking og mobil patruljering. Ved patruljering benyttes blant annet motorsykkel, ATV, bil, båt, snøscooter og andre kjøretøy, samtidig som svært mye av tjenesten skjer til fots. Hundepatruljer brukes aktivt.

Jegerbataljonen GSV er en lettinfanteribataljon med begrenset ildkraft. Avdelingen styrkes ved oppbyggingen av det nye jegerkompaniet, som blant annet settes opp med antiluftvern og panserbrytende våpen.

Organisering

Grensejegere.
Grensejegere fra GSV i samtrening med Porsanger bataljon, 2019.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jegerbataljonen GSV består av en bataljonsstab og fem kompanier:

  • Utdanningskompaniet utdanner grensejegere for øvrige kompanier, innenfor en rekke disipliner, og i fire tropper.
  • Kampstøttekompaniet forestår drift av Høybuktmoen leir, med Stabstroppen, Sanitetstroppen, Ingeniørtroppen, Kommandoplasstroppen og Trentroppen.
  • Jegerkompaniet består av to jegertropper med kun militære oppgaver, og utgjør den tyngste militære kapasiteten i GSV.
  • Jarfjord jegerkompani er ett av to grensekompanier, med ansvar for én av to hovedstasjoner; i den nordlige del av området – fra Elvenes til Grense Jakobselv.
  • Pasvik jegerkompani er ett av to grensekompanier, med ansvar for én av to hovedstasjoner; i den sørlige delen av området – fra Bjørnevatnet til Treriksrøysa.

Avdelingen bemanner to grensestasjoner (mot tidligere sju, deretter fire) og disponerer flere fast bemannede observasjonstårn, patruljehytter og feltobservasjonsposter. De to grensekompaniene bemanner hver sin grensestasjon, henholdsvis Jarfjord grensestasjon og Pasvik grensestasjon.

Bataljonen består av rundt 100 ansatte og 600 vernepliktige mannskaper, og er Forsvarets største avdeling i Finnmark. Avdelingen styrkes med det nye Jegerkompaniet, som fullt oppsatt vil bestå av rundt 45 ansatte og 150 vernepliktige soldater.

Det tidligere Øst-Finnmark Heimevernsdistrikt (HV-18) var i perioden 2005–2015 samlokalisert med GSV.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg