Garnisonen i Sør-Varanger (GSV); garnison og operativ avdeling i Hæren som overvåker grensen mellom Norge og Russland (tidligere Sovjetunionen), etablert i 1921. Garnisonen har sitt hovedkvarter på Høybuktmoen, 6 km vest for Kirkenes.

GSV er i navnet en garnison, i gavnet Forsvarets grensevakt – en lettinfanteribataljon med et todelt hovedoppdrag, én militær og én sivil, knyttet til døgnkontinuerlig overvåking av den 196 kilometer lange riksgrensen mot Russland. Avdelingens militære oppdrag består i suverenitetshevdelse av Norges interesser i grenseområdet, mens dens sivile oppdrag består i overvåking av grenseavtalen mellom Norge og Sovjetunionen fra 1949, jamfør instruks om samarbeid om grenseoppsynet på landegrensen mellom Norge og Russland fra 2005, samt overvåking av Schengenområdets yttergrense i nord – det vil si å avdekke eventuelle brudd på riksgrenseloven og utlendingsloven. Grensejegerne opptrer delvis på vegne av politimesteren i Øst-Finnmark. De kan altså ivareta oppgaver politiet normalt har, og innehar følgelig begrenset politimyndighet.

Oppdraget utføres gjennom statisk overvåking og mobil patruljering. Ved patruljering benyttes blant annet motorsykkel, ATV, bil, båt, snøscooter og andre kjøretøy, samtidig som svært mye av tjenesten skjer til fots. Hundepatruljer brukes aktivt.

Avdelingen bemanner i dag fire grensestasjoner (det var syv tidligere, og det er planlagt å redusere til to) og disponerer flere fast bemannede observasjonstårn, patruljehytter, feltobservasjonsposter med videre.

GSV består av rundt 130 ansatte og 530 vernepliktige mannskaper og er Forsvarets største avdeling i Finnmark.

GSV er organisert i fire kompanier:

  • Utdanningskompaniet med fire tropper forestår en to måneder lang rekruttperiode.
  • Garnisonskompaniet med tre tropper; Stabstroppen, Sambandstroppen og Trentroppen.
  • Jarfjordkompaniet som bemanner tre grensestasjoner (Grense Jakobselv, Korpfjell, Elvenes) i den nordlige del av området.
  • Pasvikkompaniet som bemanner én grensestasjon (Pasvik) i den sørlige delen av operasjonsområdet.

GSV ble opprettet i 1921, da som Garnisonskompaniet i Kirkenes, tre år etter at norske soldater først begynte overvåkingen av grensen, som nøytralitetsvakt i 1918. Fra 1. juli 1959 overtok GSV grenseoppsynet langs den norsk-sovjetiske grensen, som til da hadde vært tillagt en sivil politistyrke (grenseoppsynet) underlagt grensekommissæren. Dette førte etter hvert til en styrking av garnisonen.

Det tidligere Øst-Finnmark Heimevernsdistrikt (HV-18) var i perioden 2005–15 samlokalisert med GSV.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.