Snøugle

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Snøugle, fugleart i uglefamilien. Den er Norges største ugle etter hubro. Ble tidligere plassert i en egen slekt, Nyctea, men taksonomiske studier basert på genetiske analysemetoder har avdekket meget nært slektskap til hubroer (slekten Bubo) til tross for avvikende utseende. Hannene er til dels skinnende hvite, hunnene med mange mørkebrune flekker. Vingespenn vel 1,5 m, vekt 1–2,5 kg.

Bestanden er sterkt varierende, avhengig av lemen- og musebestandene.

Snøugla har en spredt utbredelse i de fleste arktiske strøk, bl.a. Island, men neppe som hekkefugl på Svalbard. Her ses den helst etter gode hekkeår i Sibir. I Norge hekker den mot sør til Hardangervidda, men fra 1970-årene har den praktisk talt helt manglet der selv i smågnagerår. På tross av sterk tilbakegang i antall, hekker den ennå her og der i Nord-Norge i smågnagerår.

Reiret legges på bakken, gjerne på en høyde. De 3–14 (oftest 5–8) eggene ruges i 35 dager.

Totalfredet i Norge siden 1964.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.