snøugle

Snøugle

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Snøugle er en fugleart i uglefamilien. Den er Norges største ugle etter hubro. Snøugle ble tidligere plassert i en egen slekt, Nyctea, men taksonomiske studier basert på genetiske analysemetoder har avdekket meget nært slektskap til hubroer (slekten Bubo) til tross for avvikende utseende. Hannene er til dels skinnende hvite, hunnene med mange mørkebrune flekker. Fuglenes vingespenn er på vel 1,5 meter og vekten på 1–2,5 kilo.

Faktaboks

Også kjent som
kvitørn
lemengris
Bubo scandiacus

Bestand

Bestanden er sterkt varierende, avhengig av lemen- og musebestandene.

Utbredelse

Snøugla har en spredt utbredelse i de fleste arktiske strøk, blant annet Island, men neppe som hekkefugl på Svalbard. Her ses den helst etter gode hekkeår i Sibir. I Norge hekker den mot sør til Hardangervidda, men fra 1970-årene har den praktisk talt helt manglet der selv i smågnagerår. I slike år hekker den, tross sterk tilbakegang i antall, ennå her og der i Nord-Norge.

Formering

Lemenår kan ha stor innvirkning på rovdyrenes mulighet til å fø opp unger. Snøugleunger har flere ganger blitt sett i reder som er foret med døde lemen.
Av /Owl Research Institute.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Reiret legges på bakken, gjerne på en høyde. De 3–14 (oftest 5–8) eggene ruges i 35 dager.

Fredning

Snøugle

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Snøugle har vært totalfredet i Norge siden 1964.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg