Faktaboks

Også kjent som

ofte forkortet MN og Minn.

Uttale
minisˈoutə

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Minnesota.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Karakteristisk gårdsanlegg i den østlige delen av Minnesota.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Minnesota er en delstat i USA i Midtvesten, ved øvre Mississippi, som grenser i nord til Canada (Manitoba, Ontario), i øst til Lake Superior og Wisconsin, i sør til Iowa og i vest til North Dakota og South Dakota.

Delstaten blir ofte kalt The North Star State, «Nordstjernestaten», etter motto i statens våpenskjold: L'Étoile du Nord, eller The Gopher State, etter gopher, en art jordekorn.

Navnet kommer av sioux minne, «vann», og sota, «himmelfarget, blått», og sikter da til delstatens mange innsjøer, som på klare dager gjenspeiler himmelens blå farge.

Minnesota har et areal på 225 182 kvadratkilometer (USAs 12. største delstat) og har 5 706 494 innbyggere (US Census, 2020). Hovedstaden er Saint Paul.

Natur og klima

Minnesota består av bølgende sletteland, gjennomsnittlig cirka 370 meter over havet, gjennomskåret av mange elver. Høyeste punkt er Eagle Mountain (701 meter over havet) lengst i nordøst. Området danner vannskillet mellom Mississippi, som renner sørover ut i Mexicogolfen, Great Lakes, som renner ut i Atlanterhavet, og Red River og Rainy River, som renner nordover og ut i Hudson Bay.

Minnesota har et utpreget innlandsklima med kalde vintrer og relativt varme somrer; Minneapolis har −11 °C middeltemperatur i januar og 22 °C i juli, mens International Falls lengst i nord har henholdsvis –16 °C og 19 °C. Årlig nedbørmengde varierer mellom 500 millimeter i nordvest og 750 millimeter i sørøst.

Befolkning

Minnesota ble først kolonisert av settlere fra New England i 1860-årene, senere av tyske, norske og svenske immigranter som kom i stort antall særlig i 1880-årene. Folketallet hadde allerede i 1910 passert to millioner. Veksten har senere avtatt. I perioden 1990–1995 økte folketallet med 5,3 prosent; i perioden 2000–2010 7,8 prosent; i begge periodene noe i underkant av gjennomsnittet for hele USA.

Av innbyggerne regnes 83 prosent som hvite, hvorav 5,8 prosent er spanskættede (hispanic/latino), 7,4 prosent som afroamerikanske og 5,4 prosent som asiater (US Census, 2020). Det bor cirka 50 000 urfolk i delstaten, hovedsakelig ojibwa.

Omkring 70 prosent av befolkningen bor i byer eller bymessige strøk. De største byene er Minneapolis med 429 954 innbyggere og hovedstaden St. Paul med 311 527 innbyggere (US Census, 2020), som med tilstøtende områder og Bloomington danner et storbyregionen Minneapolis-St. Paul-Bloomington («Twin Cities») med 3 600 618 innbyggere (US Census, 2017).

Minnesota er kjent for sin progressive politikk og har hatt mange fremstående norskættede politikere, som Floyd Bjørnstjerne Olson, Hubert Humphrey og Walter Mondale. Minnesota sender to senatorer og åtte representanter til kongressen.

Næringsliv

Skjønt industrien og servicenæringene for lengst har passert landbruket i produksjonsverdi, er Minnesota fremdeles en viktig jordbruksstat, og er USAs største produsent av sukkerbeter, og en av de største når det gjelder smør, melk og tørrmelk, kalkuner, havre og sukkermais. Andre viktige produkter er linfrø, mais, hvete, soyabønner, erter og ost. Husdyrholdet er betydelig og omfatter storfe, svin, kyllinger, kalkuner og sauer. Delstatens betydning som gruvestat har i senere år avtatt, blant annet på grunn av konkurranse fra utlandet og fordi de høyverdige forekomstene av jernmalm i Mesabi Range har tatt slutt.

Ved siden av møller, slakterier og andre bedrifter innen matvareindustrien er maskin- og metallvarefabrikker, elektroteknisk, kjemisk og grafisk industri og databedrifter viktigst. Et betydelig skogbruk gir råstoff til en stor treforedlingsindustri.

Minnesota stod i 2021 for 1,77 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som var 20. mest av statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Oktober 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Minnesota på 2,1 prosent, mot 3,7 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 3,1 prosent året før og toppnoteringen på 10,8 prosent i mai 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Minnesota byr på rik anledning til jakt, sportsfiske og vintersport, og turisttrafikken er stor. Det finnes en rekke institusjoner for forskning og høyere utdanning, blant annet Mayoklinikken i Rochester, Saint Olaf College og Carlton College i Northfield og statsuniversitetet i Minneapolis.

Historie

De før-europeiske folkegruppene vi kjenner fra området som i dag beskrives som Minnesota hørte til ojibwa- og dakota-stammene. Førstnevnte, som også har blitt kalt chippewa og anishinaabe, holdt til i nord og øst, mens dakota-stammen, også kalt sioux, holdt til i sør og vest. Minnesota er rikt på amerikansk urfolkshistorie og har offisielt anerkjent en rekke urfolksgrupper. Ved dagbruddet «Pipestone National Monmument» er det gjort arkeologiske funn som forteller om utvinning av en relativ myk rød steintype til bruk i fredspiper.

Franske handelsmenn og misjonærer var de første europeerne som trengte inn i Minnesota, i 1690-årene. Landet øst for Mississippi ble av Frankrike avstått til Storbritannia i 1763 og kom under USA i 1783, etter den amerikanske uavhengighetskrigen. Landet vest for Mississippi kom under USA i 1803 som en del av Louisiana-kjøpet. Minnesota ble organisert som territorium i 1849 og ble opptatt i unionen som som 32. stat i 1858.

Folketallet, som i 1850 ennå bare var cirka 6000, nådde 780 000 i 1880 og 1 750 000 i 1900. Flere hundre tusen innbyggere er av norsk avstamning, og en stor del av staten ble bygd opp og styrt av nordmenn og svensker. Først i 1908 fikk den en ikke-skandinavisk guvernør, enda tyskerne er den største innvandrede folkegruppen.

Vossingen Knute Nelson ble guvernør i 1892 og tre år senere den første skandinaviskættede senator i kongressen i Washington. I St. Paul er det reist et monument over ham. Som en anerkjennelse av nordmenns innsats i utviklingen av Minnesota ble rødfurutreet Red Pine – også kjent som Norway Pine – i 1953 lovfestet som delstatens symboltre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg