Sea Lion Lake Superior
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Lake Superior, eller «Øvresjøen» er en innsjø i Nord-Amerika og ligger på grensen mellom Canada og USA. Lake Superior ligger 183 meter over havet og er 82 100 kvadratkilometer stor. På sitt største er innsjøen 616 kilometer lang, 257 kilometer bred og 406 meter dyp. Lake Superior er verdens nest største innsjø etter Det kaspiske hav og er verdens største ferskvannssjø. Innsjøen er den nordvestligste og største av Great Lakes og inneholder like mye vann som alle de andre store innsjøene til sammen.

Faktaboks

Uttale
leik supˈiriə
Også kjent som

Øvresjøen

Lake Superior er knyttet sammen med både naturlige og kunstige kanaler. Omtrent 200 elver har utløp i innsjøen; de største er Nipigon fra nord og St. Louis fra vest. Elva St. Marys renner fra Lake Superior til Huronsjøen. Det er skipstrafikk fra innsjøen til Atlanterhavet gjennom trafikkåren Saint Lawrence Seaway. Avstanden fra Duluth til åpent hav er 3766 kilometer.

Isle Royal er innsjøens største øy, og er i dag nasjonalpark. Silver Islet, en øy utenfor Ontario-kysten, hadde i 15 år på 1800-tallet en av verdens rikeste sølvgruver.

Viktige byer ved Lake Superior er Thunder Bay, Duluth, Marquette, og tvillingbyene Sault Sainte Marie (Ontario) og Sault Sainte Marie (Michigan).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg