St. Paul

St. Paul er hovedstad i delstaten Minnesota, og har derfor delstatskongressen.

St. Paul er hovedstad i delstaten Minnesota i USA, og ligger ved Minnesotaelvens utløp i elven Mississippi. Byen har 306 621 innbyggere, og danner sammen med Minneapolis like vestenfor det sammenhengende byområdet Minneapolis–St. Paul–Bloomington (tvillingbyene) med 3 600 618 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
səntpˈå:l
Også kjent som

Saint Paul

Næringsliv og kultur

St. Paul er et viktig samferdsels- og handelssentrum med mangesidig industri, blant annet med produksjon av biler, kommunikasjonsutstyr, kjemiske produkter, forbruksvarer og næringsmidler. Byen er sete for det metodistiske Hamline University, grunnlagt 1854, og for statsuniversitetets landbruksavdeling. Det dominerende Minnesota State Capitol (1905), som huser kongressen og delstatsforsamlingene er en kopi av Washingtons. St. Paul er i tillegg katolsk erkebispesete.

Historie

St. Paul ble anlagt i 1838 som Pig's Eye, omdøpt til Saint Paul i 1841. byen ble hovedstad i territoriet Minnesota i 1849, kjøpstad i 1854, og delstatshovedstad i 1858, da Minnesota ble delstat. Mens tvillingbyen Minneapolis domineres av skandinaver, har St. Paul en større andel av irer og øst- og søreuropeere, samt afroamerikanere. St. Paul var på 1800-tallet et viktig handels- og skipningssted for livdyr, med store slakterier, sentrert i South St. Paul, som fra 1877 fikk status som egen by.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg