St. Paul er en by i USA, og hovedstad i Minnesota, ved Minnesotaelvens utløp i elven Mississippi. Byen har 306 621 innbyggere, og danner sammen med Minneapolis like vestenfor det sammenhengende byområdet  Minneapolis–St. Paul–Bloomington (tvillingbyene) med 3 600 618 innbyggere (US Census, 2017).

St. Paul er et viktig samferdsels- og handelssentrum med mangesidig industri, blant annet med produksjon av biler, kommunikasjonsutstyr, kjemiske produkter, forbruksvarer og næringsmidler. Byen er sete for det metodistiske Hamline University, grunnlagt 1854, og for statsuniversitetets landbruksavdeling. Det dominerende Minnesota State Capitol (1905), som huser kongressen og delstatsforsamlingene er en kopi av Washingtons. St. Paul er i tillegg katolsk erkebispesete.

St. Paul ble anlagt i 1838 som Pig's Eye, omdøpt til Saint Paul i 1841. byen ble hovedstad i territoriet Minnesota i 1849, kjøpstad i 1854, og delstatshovedstad i 1858, da Minnesota ble delstat. Mens tvillingbyen Minneapolis domineres av skandinaver, har St. Paul en større andel av irer og øst- og søreuropeere, samt afroamerikanere. St. Paul var på 1800-tallet et viktig handels- og skipningssted for livdyr, med store slakterier, sentrert i South St. Paul, som fra 1877 fikk status som egen by.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.