sioux

Sitting Bull, høvding av hunkpapa-folket i Nord-Amerika, en undergruppe av teton-dakotastammen (se dakota). Han fikk i ung alder ry som kriger, og ble i begynnelsen av 1860-årene overhode for hunkpapa-gruppen. Likevel var det særlig som fredsstifter og megler han vant innflytelse, og han ble snart dakotaenes åndelige leder.

Sitting Bull
Av .

Artikkelstart

Sioux er en samling av 14 urfolk-nasjoner i USA. De lever i dag i reservater på et stort område – fra Wisconsin til Rocky Mountains – i delstatene Sør-Dakota, Nord-Dakota, Minnesota, Nebraska og Montana i USA. Ved folketellingen i 2010 ble 112 176 personer registrert som sioux. Det er også siouxer i Canada.

Faktaboks

Uttale
su:
Også kjent som
dakota, nakota, lakota

Ordet «sioux»

Betegnelsen «sioux» oppstod på 1600-tallet og er opprinnelig en engelsk forkortelse fra fransk nadouessioux som kom fra objiwa-språkets betegnelse na dou esse ('små slanger', det vil si 'fiender'). Objiwa var nabofolk og tradisjonelle fiender av sioux.

Selv foretrekker de å bli kalt enten dakota, nakota eller lakota. Dette er navn på dialekter, regioner og grupper som igjen består av 14 undergrupper. Før den europeiske invasjonen kalte sioux-konføderasjonen seg for oceti sakowin, 'de sju rådenes ild' som tilsvarer sju grupperinger.

Grupper

Dakota eller isantis (santee) i den østlige delen av territoriet består av fire rådsild-grupper: mdewakantunwan, sisitunwan, wahpetunwan og wahpekute.

Nakota eller wiciyela i den sentrale delen av territoriet består av to rådsild-grupper: ihanktunwun (yankton) og ihanktunwanna (yanktonais).

Lakota eller titunwan (teton) i den vestlige delen av territoriet består av én rådsild hvor det er sju undergrupper: oglala, sicangu eller brulé, hunkpapa, itzipco eller sans arc, mnikowoju eller minneconjou, oohenunpa og sihasapa

Opprinnelse og territorium

Ifølge tradisjonen har sioux eller oceti sakowin alltid bodd på de store slettene (Great Plains Area) i nord.

Black Hills (Paha Sapa) er regnet som opprinnelsessted og sentrum i deres univers, og har en særlig religiøs betydning for oceti sakowin. Det gjelder særlig Lakota som er denne regionens beskytter.

En ikonisk urfolkskultur

Av amerikanske urfolk-kulturer er sioux (særlig lakota) fremhevet gjennom populærkulturen som krigere til hest på de store slettene.

Sitting Bull, Crazy Horse og Red Cloud er berømte ledere. Slaget ved Little Bighorn i 1876 og massakren ved Wounded Knee i 1890 er kjente historiske begivenheter.

Litteratur

  • DeMallie, Raymond J., and Douglas R. Parks, eds. Sioux Indian Religion. Norman: University of Oklahoma Press, 1987.
  • Gibbon, Guy E. The Sioux: The Dakota and Lakota Nations. Blackwell. 2003.
  • Hassrick, Royal B. The Sioux: Life and Customs of a Warrior Society. 1977.
  • Howard, James H. The Canadian Sioux. Lincoln: University of Nebraska Press. 1984.
  • Hyde, George E. A Sioux Chronicle. Normann: University of Oklahoma Press. 1993.
  • McLaughlin, Marie L. Myths and Legends of the Sioux. Bibliobazaar. 2010.
  • Price, Catherine. The Oglala People, 1841–1879: A Political History. Lincoln: University of Nebraska Press. 1996.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg