Sioux er en samling av fjorten urfolk-nasjoner i USA. De lever i dag på reservater på et stort område – fra Wisconsin til Rocky Mountains – i delstatene Sør-Dakota, Nord-Dakota, Minnesota, Nebraska og Montana i USA. Det er også siouxer i Canada.

Betegnelsen 'sioux' oppstod på 1600-tallet og er opprinnelig en engelsk forkortelse fra fransk nadouessioux som kom fra objiwa-språkets betegnelse na dou esse ('små slanger', det vil si 'fiender'). Objiwa var nabofolk og tradisjonelle fiender av sioux.

Selv foretrekker de å bli kalt enten dakota, nakota eller lakota. Dette er navn på dialekter, regioner og grupper som igjen består av fjorten undergrupper. Før den europeiske invasjonen kalte sioux-konføderasjonen seg for oceti sakowin, 'de sju rådenes ild' som tilsvarer sju grupperinger.

Dakota eller isantis (santee) i den østlige delen av territoriet består av fire rådsild-grupper: mdewakantunwan, sisitunwan, wahpetunwan og wahpekute.

Nakota eller wiciyela i den sentrale delen av territoriet består av to rådsild-grupper: ihanktunwun (yankton) og ihanktunwanna (yanktonais).

Lakota eller titunwan (teton) i den vestlige delen av territoriet består av én rådsild hvor det er syv undergrupper: oglala, sicangu eller brulé, hunkpapa, itzipco eller sans arc, mnikowoju eller minneconjou, oohenunpa og sihasapa

Ifølge tradisjonen har sioux eller oceti sakowin alltid bodd på de store slettene (Great Plains Area) i nord.

Black Hills (Paha Sapa) er regnet som opprinnelsested og sentrum i deres univers, og har en særlig religiøs betydning for oceti sakowin. Det gjelder særlig Lakota som er denne regionens beskytter.

Av amerikanske urfolk-kulturer er sioux (særlig lakota) fremhevet gjennom populærkulturen som krigere til hest på de store slettene.

Sitting Bull, Crazy Horse og Red Cloud er berømte ledere. Slaget ved Little Bighorn i 1876 og massakren ved Wounded Knee i 1890 er kjente historiske begivenheter.

  • DeMallie, Raymond J., and Douglas R. Parks, eds. Sioux Indian Religion. Norman: University of Oklahoma Press, 1987.
  • Gibbon, Guy E. The Sioux: The Dakota and Lakota Nations. Blackwell. 2003.
  • Hassrick, Royal B. The Sioux: Life and Customs of a Warrior Society. 1977.
  • Howard, James H. The Canadian Sioux. Lincoln: University of Nebraska Press. 1984.
  • Hyde, George E. A Sioux Chronicle. Normann: University of Oklahoma Press. 1993.
  • McLaughlin, Marie L. Myths and Legends of the Sioux. Bibliobazaar. 2010.
  • Price, Catherine. The Oglala People, 1841–1879: A Political History. Lincoln: University of Nebraska Press. 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.