Sioux er en nordamerikansk underfamilie av språk som tilhører familien almosan-keresiouan. Underfamilien omfatter blant andre chiwere, crow, dakota, dhegiha, hidatsa, mandan, ofo og winnebago. Språkene var utbredt over prærie- og slettelandet samt tilgrensende områder i Nord-Amerika.

Sioux er ofte brukt som en populærbetegnelse på folk som snakker sioux-språk, men brukes også av folkene selv i dag. Det er en forkortelse av nadouessioux ("huggorm", altså fiender), et navn som opprinnelig ble gitt disse gruppene av ojibwa

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. mars 2009 skrev Odd Bergstøl

Normalt kalles språkgruppen Siouan, dette for å skille dem fra den feilaktige betegnelse av folkegruppen Sioux. hevdes å være en avledning av Ojibwaenes betegnelsese på dem, Nadessioux, Giftslanger.

18. juni 2009 svarte Tidligere redaksjon for humanistiske fag

Takk for opplysningene angående ovennevnte artikkel. Vi vil ta stilling til dette så snart vi kan.<br />Vennlig hilsen<br />Anne Grete Nilsen<br />Red.

19. juni 2009 svarte Odd Bergstøl

Mener overnevnte gruppering av språkene til de nevnte stammer er feilaktig,de fleste lingvister er enige om dette, og kaller deres språkgruppe SIOUAN.
Se ellers Algonquin-Wakasan languages på Wikipedia.
Folkegruppen kalles ellers Lakota, Dakota eller Nakotaer, men dette er bare en dialektforskjell av samme navn. Det betyr forøvrig: De Allierte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.