Faktaboks

Uttale
mænitˈoubə
Manitoba
Kart over Canada med Manitoba markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Manitoba er den østligste av de tre prærieprovinsene i Canada.

Provinsen grenser til Ontario i øst, Saskatchewan i vest, USA (North Dakota og Minnesota) i sør og Nunavut i nord. Manitoba har kyst til Hudsonbukta i nordøst.

Arealet er på 649 950 kvadratkilometer (hvorav 101 593 kvadratkilometer ferskvann). Det er 1 278 365 innbyggere (2016). Hovedstaden er Winnipeg.

Navnet Manitoba er fra cree: manitou-wapow eller ojibwe: manidooba, begge med betydningen 'stredet til Manitou, den store ånd', som de trodde hersket over naturkreftene. Det viser til The Narrows i Manitoba-sjøen. Navnet kan også komme fra assiniboine: 'præriesjøen'.

Geografi og miljø

Winnipeg
Hovedstaden i Manitoba er Winnipeg. Winnipeg med museet for menneskerettigheter i forgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Størstedelen av Manitoba består av et grunnfjellsplatå med barskog som går over i tundra i nord. Området dreneres av Nelson River og Churchill River, som renner ut i Hudsonbukta. Høyeste punkt er Baldy Mountain (832 meter over havet) nær grensen til Saskatchewan. Den sørlige delen av Manitoba er flat og fruktbar. De store innsjøene Winnipeg, Manitoba, Cedar og Winnipegosis er rester av en mye større innsjø.

Klimaet er kontinentalt, med varme somrer og svært kalde vintrer. 70 prosent av nedbøren faller i mai–oktober. Bakken er snødekt i november–april i sør og i lenger tid i nord.

Folk og samfunn

Den etniske sammensetningen er variert. Etterkommere av skotsk-irske emigranter, tyskere, skandinaver, ukrainere og franskmenn er blant de viktigste etniske gruppene. 10,6 prosent identifiserer seg som nordamerikanske urfolk og 6,4 prosent som métiser, mens cirka 10 prosent har asiatisk, latinamerikansk eller annen ikke-vestlig opprinnelse (2006).

Cirka 3/4 har engelsk som morsmål, 4 prosent fransk og resten er fordelt på en rekke andre språk. Omkring 3/4 av befolkningen bor i byer. Største by er hovedstaden Winnipeg. Mer enn halvparten av Manitobas befolkning bor i Winnipeg Capital Region.

Økonomi og næringsliv

Den sørlige delen av Manitoba hører til de beste jordbruksområdene i Canada, med dyrking av særlig oljevekster, hvete, havre, bygg og potet. Winnipeg er et av verdens ledende kornmarkeder. Husdyrholdet (blant annet svin og storfe) er betydelig, men mindre enn i naboprovinsene. Det drives skogbruk.

Industrien er ved siden av handelsnæringen viktigste næringsgrenen og omfatter næringsmiddelindustri, metallvareindustri, transportmiddelindustri og møbelindustri. Dernest kommer gruvedrift (nikkel, kobber, sink, sølv, gull) og petroleumsproduksjon. Det er betydelig turisme, blant annet camping, golf og skiidrett.

Historie

Manitoba ble først befolket av paleo-indianere kort tid etter at isdekket trakk seg tilbake for cirka 10 000 år siden. Området ble utforsket av europeere tidlig på 1600-tallet og ble åpnet for handel av Hudson's Bay Company fra slutten av 1600-tallet. Den viktigste handelsstasjonen var York Factory ved utløpet av elva Nelson.

Manitoba ble opprettet som provins i 1870 på et område den kanadiske regjeringen kjøpte av Hudson's Bay Company. Etter utvidelser vestover i 1881 og 1912 fikk provinsen sin nåværende utstrekning.

Winnipeg var Canadas tredje største by tidlig på 1900-tallet. Manitoba ble hardt rammet av den store depresjonen fra 1929 til cirka 1939. I 1950 måtte deler av Winnipeg evakueres på grunn av flom i Red River.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg