Manitoba, provins i Canada, den østligste av de tre prærieprovinsene, grenser til Ontario i øst, Saskatchewan i vest, USA (North Dakota og Minnesota) i sør og Nunavut i nord, kyst til Hudson Bay i nordøst; 649 950 kvadratkilometer (hvorav 101 593 kvadratkilometer ferskvann), 1 278 365 innbyggere (2016). Hovedstad: Winnipeg.

Navnet Manitoba er trolig fra cree-, ojibwe- eller assiniboine-språkene Navnet er fra cree: manitou-wapow eller ojibwe: manidooba, begge med betydningen 'stredet til Manitou, den store ånd', som de trodde hersket over naturkreftene. Det viser til The Narrows i Manitoba-sjøen. Navnet kan også komme fra assiniboine: 'præriesjøen'.

Størstedelen av Manitoba består av et grunnfjellsplatå med barskog som går over i tundra i nord. Området dreneres av elvene Nelson og Churchill, som renner ut i Hudson Bay. Høyeste punkt er Baldy Mountain (832 meter over havet) nær grensen til Saskatchewan. Den sørlige delen av Manitoba er flat og fruktbar. De store innsjøene Lake Winnipeg, Lake Manitoba, Lake Cedar og Lake Winnipegosis er rester av en mye større sjø.

Klimaet er kontinentalt med varme somrer og svært kalde vintrer. 70 prosent av nedbøren faller i mai-oktober. Bakken er snødekt november-april i sør og i lenger tid i nord.

Den etniske sammensetning er variert. Etterkommere av skotsk-irske emigranter, tyskere, skandinaver, ukrainere og franskmenn er blant de viktigste etniske gruppene. 10,6 prosent identifiserer seg som nordamerikanske indianere og 6,4 prosent som métiser, mens cirka 10 prosent har asiatisk, latinamerikansk eller annen ikke-vestlig opprinnelse (2006).

Ca. 3/4 har engelsk som morsmål, 4 prosent fransk og resten er fordelt på en rekke andre språk. Omkring 3/4 av befolkningen bor i byer. Største by er hovedstaden Winnipeg. Mer enn halvparten av Manitobas befolkning bor i Winnipeg Capital Region.

Manitoba ble først befolket av paleo-indianere kort tid etter at isdekket trakk seg tilbake for cirka 10 000 år siden. Området ble utforsket av europeere tidlig på 1600-tallet og ble åpnet for handel av Hudson's Bay Company fra slutten av 1600-tallet. Den viktigste handelsstasjonen var York Factory ved utløpet av Nelson-elven. 

Manitoba ble opprettet som provins 1870 på et område den kanadiske regjering kjøpte av Hudson's Bay Company. Etter utvidelser vestover 1881 og 1912 fikk provinsen sin nåværende utstrekning.

Winnipeg var Canadas tredje største by tidlig på 1900-tallet. Manitoba ble hardt rammet av den store depresjonen 1929-cirka 1939. I 1950 måtte deler av Winnipeg evakueres på grunn av flom i Red River.

Det progressive konservative parti vant provinsvalget 2016 med 53,01 prosent av stemmene og Brian Pallister ble statsminister.

Økonomi og næringsliv

Den sørlige delen av Manitoba hører til de beste jordbruksområdene i Canada, med dyrking av særlig oljevekster, hvete, havre, bygg og poteter. Winnipeg er et av verdens ledende kornmarkeder. Husdyrholdet (gris og storfe) er betydelig, men mindre enn i naboprovinsene. Skogbruk. Industrien er ved siden av handelsnæringen viktigste næringsgren, og omfatter elektrisk, næringsmiddel-, metallvare-, transportmiddel- og møbelindustri. Dernest kommer gruvedrift (nikkel, kobber, sink, gull og sølv), petroleumsproduksjon, skogbruk, fiske og pelsdyrjakt. Det er betydelig turisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.