Manitoba

Artikkelstart

Manitoba er den østligste av de tre prærieprovinsene i Canada.

Faktaboks

Uttale
mænitˈoubə

Provinsen grenser til Ontario i øst, Saskatchewan i vest, USA (North Dakota og Minnesota) i sør og Nunavut i nord. Manitoba har kyst til Hudson Bay i nordøst.

Arealet er på 649 950 kvadratkilometer (hvorav 101 593 kvadratkilometer ferskvann). Det er 1 278 365 innbyggere (2016). Hovedstad: Winnipeg.

Navnet Manitoba er fra cree: manitou-wapow eller ojibwe: manidooba, begge med betydningen 'stredet til Manitou, den store ånd', som de trodde hersket over naturkreftene. Det viser til The Narrows i Manitoba-sjøen. Navnet kan også komme fra assiniboine: 'præriesjøen'.

Geografi og miljø

Størstedelen av Manitoba består av et grunnfjellsplatå med barskog som går over i tundra i nord. Området dreneres av Nelson River og Churchill River, som renner ut i Hudson Bay. Høyeste punkt er Baldy Mountain (832 meter over havet) nær grensen til Saskatchewan. Den sørlige delen av Manitoba er flat og fruktbar. De store innsjøene Lake Winnipeg, Lake Manitoba, Lake Cedar og Lake Winnipegosis er rester av en mye større innsjø.

Klimaet er kontinentalt med varme somrer og svært kalde vintrer. 70 prosent av nedbøren faller i mai–oktober. Bakken er snødekt november–april i sør og i lenger tid i nord.

Folk og samfunn

Den etniske sammensetningen er variert. Etterkommere av skotsk-irske emigranter, tyskere, skandinaver, ukrainere og franskmenn er blant de viktigste etniske gruppene. 10,6 prosent identifiserer seg som nordamerikanske indianere og 6,4 prosent som métiser, mens cirka 10 prosent har asiatisk, latinamerikansk eller annen ikke-vestlig opprinnelse (2006).

Ca. 3/4 har engelsk som morsmål, 4 prosent fransk og resten er fordelt på en rekke andre språk. Omkring 3/4 av befolkningen bor i byer. Største by er hovedstaden Winnipeg. Mer enn halvparten av Manitobas befolkning bor i Winnipeg Capital Region.

Økonomi og næringsliv

Den sørlige delen av Manitoba hører til de beste jordbruksområdene i Canada, med dyrking av særlig oljevekster, hvete, havre, bygg og potet. Winnipeg er et av verdens ledende kornmarkeder. Husdyrholdet (blant annet svin og storfe) er betydelig, men mindre enn i naboprovinsene. Det drives skogbruk.

Industrien er ved siden av handelsnæringen viktigste næringsgren og omfatter næringsmiddel-, metallvare-, transportmiddel- og møbelindustri. Dernest kommer gruvedrift (nikkel, kobber, sink, sølv, gull) og petroleumsproduksjon. Det er betydelig turisme, blant annet camping, golf og skiidrett.

Historie

Manitoba ble først befolket av paleo-indianere kort tid etter at isdekket trakk seg tilbake for cirka 10 000 år siden. Området ble utforsket av europeere tidlig på 1600-tallet og ble åpnet for handel av Hudson's Bay Company fra slutten av 1600-tallet. Den viktigste handelsstasjonen var York Factory ved utløpet av Nelson River.

Manitoba ble opprettet som provins 1870 på et område den kanadiske regjering kjøpte av Hudson's Bay Company. Etter utvidelser vestover 1881 og 1912 fikk provinsen sin nåværende utstrekning.

Winnipeg var Canadas tredje største by tidlig på 1900-tallet. Manitoba ble hardt rammet av den store depresjonen fra 1929 til cirka 1939. I 1950 måtte deler av Winnipeg evakueres på grunn av flom i Red River.

Conservative Party of Canada vant provinsvalget i 2016 med 53,01 prosent av stemmene, og Brian Pallister ble førsteminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg