Minneapolis

.
Lisens: CC BY 2.0

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Minneapolis er største by i delstaten Minnesota i USA, og ligger ved Mississippielven. Byen har 422 331 innbyggere (US Census, 2017), de fleste av skandinavisk og tysk avstamning.

Faktaboks

Uttale
miniˈæpəlis

Minneapolis og delstatshovedstaden Saint Paul, like øst, kalles gjerne tvillingbyene («Twin Cities»), og danner med tilstøtende områder den større byregionen Minneapolis–St. Paul med 3 600 618 innbyggere (US Census, 2017).

Næringsliv

Minneapolis er et samferdsels-, finans-, handels- og industrisentrum for et vidstrakt jordbruksområde. Den ligger ved fossen Saint Anthony Falls, som setter en stopper for elvefarten og ga drivkraft først til sagbruk, senere til møller. Industrien omfatter store kornmøller, slakterier, maskin- og oljefrøindustri. Kornbørsen («The Grain Exchange») er et av de største kornmarkeder for kontantsalg i verden, dog er elektronikk- og dataindustri viktig. For øvrig er byen et handelssenter, blant annet med USAs største kjøpesenter Mall of America i forstaden Bloomington.

Byen er sete for statsuniversitetet, grunnlagt 1851, har høyskoler for musikk og kunst og et berømt symfoniorkester (opprettet 1903); katolsk erkebispesete. Innenfor bygrensene finnes mer enn 20 innsjøer, blant annet Lake Minnetonka, som spiller en viktig rolle i byens liv og nyttes til ulike former for rekreasjon.

Historie

Minneapolis vokste frem som et sagbruks-, senere møllesenter, fikk bystatus i 1867 og ble slått sammen med Saint Anthony i 1872. Byen er sentrum i det «norske Amerika». Minneapolis hadde 1870 cirka 13 000 innbyggere, i 1900 203 000 innbyggere, og i 1950 522 000 innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg