Minneapolis, by i USA, Minnesota, ved Mississippi River; 377 400 innb. (2007), de fleste av skandinavisk og tysk avstamning. Minneapolis, som er delstatens største by, og Saint Paul, like øst, som er delstatshovedstad, kalles gjerne tvillingbyene («Twin Cities»), og danner med tilstøtende områder en større byregion Minneapolis–St. Paul (metropolitan area) med 3 208 200 innb. (2007).

Byen er samferdsels-, finans-, handels- og industrisentrum for et vidstrakt jordbruksområde. Den ligger ved St. Anthony Falls, som setter en stopper for elvefarten og gav drivkraft først til sagbruk, senere til møller. Industrien omfatter store kornmøller, slakterier, maskin- og oljefrøindustri m.m. Kornbørsen («The Grain Exchange») er et av de største kornmarkeder for kontantsalg i verden, dog er elektronikk- og dataindustri viktig. Handelssenter, med bl.a. USAs største kjøpesenter (Mall of America).

Byen er sete for statsuniversitetet, grunnlagt 1851, har høyskoler for musikk og kunst og et berømt symfoniorkester (opprettet 1903); katolsk erkebispesete. Innenfor bygrensene finnes mer enn 20 innsjøer, bl.a. Lake Minnetonka, som spiller en viktig rolle i byens liv og nyttes til ulike former for rekreasjon.

Minneapolis vokste frem som et sagbruks-, senere møllesenter, fikk bystatus i 1867 og ble slått sammen med St. Anthony i 1872. Byen er sentrum i det «norske Amerika». Byen hadde 1870 ca. 13 000 innb., 1900 203 000 innb., 1950 522 000 innb.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.