Minneapolis er en by i delstaten Minnesota i USA, ved Mississippielven. Byen har 422 331 innbyggere (US Census, 2017), de fleste av skandinavisk og tysk avstamning.

Minneapolis, som er delstatens største by, og Saint Paul, like øst, som er delstatshovedstad, kalles gjerne tvillingbyene («Twin Cities»), og danner med tilstøtende områder den større byregionen Minneapolis–St. Paul med 3 600 618 innbyggere (US Census, 2017).

Minneapolis er et samferdsels-, finans-, handels- og industrisentrum for et vidstrakt jordbruksområde. Den ligger ved fossen Saint Anthony Falls, som setter en stopper for elvefarten og ga drivkraft først til sagbruk, senere til møller. Industrien omfatter store kornmøller, slakterier, maskin- og oljefrøindustri. Kornbørsen («The Grain Exchange») er et av de største kornmarkeder for kontantsalg i verden, dog er elektronikk- og dataindustri viktig. For øvrig er byen et handelssenter, blant annet med USAs største kjøpesenter Mall of America i forstaden Bloomington.

Byen er sete for statsuniversitetet, grunnlagt 1851, har høyskoler for musikk og kunst og et berømt symfoniorkester (opprettet 1903); katolsk erkebispesete. Innenfor bygrensene finnes mer enn 20 innsjøer, blant annet Lake Minnetonka, som spiller en viktig rolle i byens liv og nyttes til ulike former for rekreasjon.

Minneapolis vokste frem som et sagbruks-, senere møllesenter, fikk bystatus i 1867 og ble slått sammen med Saint Anthony i 1872. Byen er sentrum i det «norske Amerika». Minneapolis hadde 1870 cirka 13 000 innbyggere, i 1900 203 000 innbyggere, og i 1950 522 000 innbyggere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.