Ert er en planteslekt i erteblomstfamilien. To arter dyrkes som nyttevekster: hageert, P. sativum, og åkerert, P. arvense (ofte regnet som en og samme art). Det finnes 6 arter i slekten, og de forekommer i middelhavslandene og Vest-Asia.

Erter er ettårige, glatte urter med svak stengel, og de klatrer ved hjelp av de likefinnede blad. Bibladene er store. 

Hageert har hvite blomster som sitter to sammen i bladhjørnene, og grønne eller gule frø. Det finnes flere varieteter og en mengde sorter (kultivarer):

  • Pillerter har runde frø. Kan høstes når frøene er utvokst, men ennå grønne og søte, men står for det meste til full modning (gule erter).
  • Margerter har mer rynkete og søtere frø enn pillerter. Dyrkes som konservesert (til hermetisering). Hele planten høstes før frøene er modne. Belgene (skolmene) har hos begge seig innerhinne som ikke kan brukes.
  • Sukkererter har runde frø og belger uten innerhinne, og som ung kan hele belgen med de søte frøene brukes. Spises fersk, kokt, stekt eller stuet. Det finnes to hovedtyper sukkererter: sukkererter med flate belger, som dyrkes mest i Norge, og brytsukkererter med rundt tverrsnitt
  •  Margsukkererter er krysning mellom sukker- og margerter og har søte frø og hinnefrie belger.
  • Brytsukkererter og brytmargerter har tykk, kjøttfull belgvegg.

Åkerert har fiolette til purpurrøde blomster. Frøene er grå eller brune, undertiden flekket, og blir mørke ved koking. Det er en meget gammel kulturvekst, noe som funnene fra bronsealderen i de mellomeuropeiske pælebygningene viser. Åkerert dyrkes en del som fôrplante. I Norge har den gjerne vært dyrket sammen med en stivstrået havresort, men er nå lite brukt.

Frosne hageerter inneholder ca. 20 mg vitamin C, 200 mg kalium, 7,0 g kostfiber, 80 % vann, 0,4 g fett og 262 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Friske sukkererter inneholder ca. 21 mg vitamin C, 170 mg kalium, 6,0 g kostfiber, 83 % vann, 0,2 g fett og 167 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

I tillegg til å bidra til et magert kosthold har erter (og andre belgfrukter) en særlig ernæringsmessig betydning på grunn av proteinkvaliteten. Ved å kombinere erter med kornvarer vil en oppnå tilfredsstillende proteinkvalitet i et vegetarisk kosthold fordi aminosyresammensetningen i erter og kornvarer utfyller hverandre. Erter selges frosne, tørkede eller hermetiserte.

De høye ertene som dyrkes i hager, trenger oppstøtting. Konservesert dyrkes på åker uten oppstøtting; den er mer småvoksen og såes tett. Den blir ikke som for hageert håndplukket i flere omganger. Når frøene har nådd et nøye bestemt utviklingstrinn, høstes hele plantemassen med spesialmaskin. Ved konservesfabrikken blir ertene ferdig konservert få timer etter høsting. Selve dyrkingen organiseres som kontraktdyrking. Ert er den viktigste grønnsakkonserv i Norge.

I gamle dager tok folk forskjellige varsler av ertene. Hvis ertestenglene la seg utover åkerkantene, skulle høsten bli mild; la de seg innover, skulle høsten bli kald. Hvis man strøk vorter med en ert og grov erten ned i jorden, skulle vorten forsvinne når erten råtnet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.