Faktaboks

Walter Mondale

Walter Frederick Mondale

Uttale
mˈåndeil
Født
5. januar 1928, Ceylon, Minnesota, USA
Død
19. april 2021, Minneapolis, Minnesota, USA
Walter Mondale
Walter Mondale på en pressekonferanse i Philadelphia juli 1979.
Walter Mondale
Av /SCANPIX.
Mundal seter i Fjærland
Familien til Walter Mondale utvandret fra Mundal seter i Fjærland.
Mundal seter i Fjærland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Walter Mondale var en amerikansk jurist og politiker (demokrat) av norsk ætt. Han var USAs visepresident i perioden 1977–1981.

Mondale arbeidet som sakfører i hjemstaten Minnesota fra 1956. Han var senator fra Minnesota i perioden 1964–1976.

Mondale var i 1984 Det demokratiske partiets presidentkandidat. Han mottok om lag 42 prosent av stemmene og tapte klart for president Ronald Reagan. Mondale vant bare sin egen hjemstat foruten District of Columbia.

Etter valgnederlaget gikk Mondale tilbake til sin advokatpraksis, men tok også ulike poster for Det demokratiske partiet og som utsending for USAs utenriksdepartement. Han var USAs ambassadør i Japan i 1993–1996.

I 2002 stilte han på kort varsel, og tapte, som demokratenes senatskandidat fra Minnesota da den opprinnelige kandidaten Paul Wellstone omkom i en flyulykke.

Mondale har lagt vekt på sin identitet som norsk-amerikaner og lot seg i 2007 utnevne til honorær generalkonsul for Norge i hjembyen Minneapolis. Han har navnet sitt etter Mundal i Sogndal, der to av hans tippoldeforeldre brøt opp for å utvandre til USA i 1856.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg