ojibwe (folkegruppe)

Artikkelstart

Ojibwe er en algonkintalende folkegruppe i USA og Canada.

Faktaboks

Uttale
oudʒˈibwə
Også kjent som

ojibwa; ojibway; chippewa

De holdt opprinnelig til i skogområdet nær Lake Superior og Lake Huron. Omkring 1640 var deres territorium begrenset til St. Mary-elven og nærmeste omegn. Senere, etter som pelshandelen utviklet seg, bredte de seg vestover og nordover. Noen slo seg ned på slettelandet og gikk over til å livnære seg av bisonjakt til hest. Flertallet fortsatte imidlertid å basere seg på det opprinnelige næringsgrunnlaget, som var jakt, fiske og sanking.

Leirer eller landsbyer på 10–40 wigwamer (neverkledde hus) utgjorde gjerne den største sosiale enheten. Hver slik lokalgruppe stod under lederskap av et overhode eller høvding. Ojibwe var organisert i en rekke totemistiske klaner, og det var klantilhørigheten som bandt dem sammen i en etnisk enhet. Ekteskapsforbindelsene mellom gruppene tjente også til å vedlikeholde den språklig-kulturelle enheten.

Ojibwe har klart seg bedre enn mange andre urfolksgrupper i det moderne Amerika. Deres totale antall ved begynnelsen av 2000-tallet (inklusive uregistrerte) kan anslås til nærmere 300 000. Under ulike navn, blant annet chippewa og anishinabe ('opprinnelig menneske', deres eget navn på seg selv), holder de til i statene Michigan, Minnesota, Wisconsin, North Dakota og Montana i USA (noe over 100 000). Resten, altså flertallet, bor i Canada.

En del ojibwe forsøker å opprettholde en livsstil basert på jakt, fangst og ikke minst villrissanking, mens andre kombinerer slik virksomhet med lønnsarbeid. Den tradisjonelle måten å livnære seg på har stor symbolverdi. Mange steder har de satt i gang tiltak for å beskytte naturressursene, bekjempe arbeidsløshet og revitalisere språket og kulturen, blant annet gjennom opprettelse av skoler. På noen reservater er spillekasinoer en inntektskilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg