fredspipe

Artikkelstart

Fredspipe, en langskaftet tobakkspipe som ble brukt ved spesielle anledninger av flere nordamerikanske indianerstammer. Den ble gjerne kalt calumet, som er en normannisk-fransk form for fransk chalumet (jamfør latin calamus, det vil si siv, rør (rørfløyte)).

Calumeten var den viktigste seremonielle gjenstand over store deler av indiansk Nord-Amerika både før og etter europeernes ankomst. Fredspipen ble ansett som hellig, og ble ofte oppbevart i en egen medicine bundle. Dette var en bylt eller pakke med magiske urter og seremonielt utstyr, som noen ganger ble plassert i et eget hus (wigwam) eller tipi hos slettelandsindianerne.

Fredspipen bestod gjerne av et langt skaft av sivrør eller tre (50–70 centimeter) og et pipehode av rød pimpestein (catlinitt eller rød leirstein). Ørnefjær eller kvinnehår utgjorde dekorasjonen. I pipen røkte man tobakk blandet med pilebark eller sumak-blader, og den ble høytidelig frembudt til gjester man ville hedre. Å avslå en slik gest ble betraktet som den største fornærmelse.

Fredspipen hadde en diplomatisk funksjon sammen med wampum-beltet, og ble brukt ved alle høytidelige anledninger når allianser skulle inngås og kontrakter bekreftes. Å bryte en pakt inngått under fredspipens velsignelse ville nedkalle gudenes forbannelse. Nettopp denne bruk av pipen, som seremoniell forsegling av kontrakter og særlig fredsavtaler, har gitt fredspipen dens populære navn. Betydningen av fredspipen i indianernes forestillingsverden og politiske relasjoner avspeiles i det faktum at bruddene der man fant den røde leirsteinen til pipehodene, var fredlyste.

Fredspipen må ikke forveksles med de mange forskjellige tobakkspipene som også ble anvendt av nordamerikanske indianere; blant annet ble kombinerte tomahawk-pipehoder av metall populære etter europeernes ankomst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg