Fernanda Nissen

Faktaboks

Fernanda Nissen

Petra Gregorine Fernanda (Holst) Nissen

Født
15. august 1862, Sannidal (nå Kragerø), Telemark
Død
3. april 1920, Barmen, Tyskland
Fernanda Nissen var opptatt av sosiale reformer, og var en lederskikkelse i den sosialdemokratiske kvinnebevegelsen.
Fernanda Nissen
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Fernanda Nissen tegnet av Jens R. Nilssen.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Fernanda Nissen hadde en fremtredende plass i norsk offentlighet som kvinnesakspionér, kulturskribent, litteraturkritiker og politiker fra slutten av 1880-årene til sin død i 1920. Hun var kjent for sitt radikale engasjement, og arbeidet aktivt for sosiale reformer. I kvinnesaken var hun spesielt opptatt av kvinnelig stemmerett og jenters rett til utdanning.

Fernanda Nissen har to gater oppkalt etter seg: Fernanda Nissens vei på Strindheim i Trondheim, og Fernanda Nissens gate i Nydalen i bydel Sagene i Oslo. Her ligger også Fernanda Nissens skole (åpnet 2010). Et minnesmerke over Nissen ble reist i Torshovparken i Oslo i 1931.

Biografi

Petra Gregorine Fernanda Thomesen ble født i Sannidal, senere Kragerø, 15. august 1862. I ung alder flyttet hun til Kristiania for å gå på skole. I skoletiden ble hun kjent med andre som var opptatt av kvinnespørsmålet, som blant andre Anna Bugge og Cecilie Thoresen, landets første kvinnelige universitetsstudent.

I 1882 giftet hun seg med Lars Kristian Holst (1848–1915). Holst ble redaktør av det kulturradikale venstreorganet Dagbladet, og hjemmet deres på Bygdøy et samlingssted for datidens ledende venstremenn. På 1890-tallet traff hun legen Oscar Egede Nissen. De to tok ut skilsmisse fra tidligere ekteskap og giftet seg i 1895, noe som medførte en offentlig skandale.

Fernanda Nissen døde av lungebetennelse i Barmen, Tyskland 3. april 1920.

Kvinnesak og arbeiderbevegelse

Fernanda Nissen meldte seg inn i Norsk Kvinnesaksforening da denne ble dannet i 1884, og var utover 1880-tallet politisk aktiv i Norsk Kvinnesaksforening og i bevegelsen rundt Venstre. I 1889 brøt det ut streik blant de kvinnelige fyrstikkarbeiderne på Bryn og Grønvold. Nissen ble engasjert i saken, et engasjement som medførte en radikalisering og innmelding i Det norske Arbeiderparti. I 1890 var hun en periode leder for den nystartede Kvindelige Fyrstikarbeideres Forening.

I perioden 1892–1918 var Fernanda Nissen ansatt som fast litteraturanmelder og teaterkritiker i Social-Demokraten. Fra 1909 var hun redaktør for det sosialdemokratiske tidsskriftet Kvinden, et tidsskrift utgitt av Arbeiderpartiets kvinneforbund. Hun skrev også teateranmeldelser for kvinnebladene Urd og Hjemmenes Vel.

Hun var på stiftelsesmøtet i Landskvinnestemmerettsforeningen i 1898, og var svært aktiv i organisasjonen. Nissen var del av et nettverk kvinnelige forfattere, kritikere og skribenter som kom sammen på tvers av politisk tilhørighet. Blant disse var Nini Roll Anker, Hulda Garborg, Regine Normann, Barbra Ring og Sigrid Undset.

Sosialt og kulturelt arbeid

Fernanda Nissen fotografert i sin egen hage i Briskebyen ca. 1918.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Nissen var særlig opptatt av utdanning og tilgang på kunnskap for arbeiderklassen, og hun krevde at bibliotekene måtte bli utvidet og mer tilgjengelige, særlig i arbeiderbydelene på østkanten.

I 1908 ble hun valgt inn som medlem av Kristiania skolestyre. Fra 1910 var hun medlem av kommunestyret og senere bystyret og formannskapet. I 1916 fikk hun flest stemmer av samtlige kommunestyrerepresentanter i Kristiania. Hun satt også i styret for fengselsstyret og styret for Deichmanske bibliotek, og hun gikk i spissen for en rekke sosiale reformer. Blant annet tok hun initiativ til oppretting av fødehjem, jordmorskoler og kommunale husmorskoler.

I 1917 ble Nissen formann for det nyopprettede parkutvalget i Kristiania. Her utviklet hun sin egen teori om parker, og argumenterte sterkt for de sosiale, estetiske og helsemessige gevinstene av å oppføre grønne parker i byen. Som et resultat av dette arbeidet ble nye parkanlegg som Vigelandsanlegget, Sofienbergparken og Torshovparken oppført.

Den sosialdemokratiske kvinnebevegelsen

Som en av lederne av den sosialdemokratiske kvinnebevegelsen utførte hun en stor og betydelig virksomhet. Hun tilhørte de sosialdemokratene som arbeidet for en forsoning mellom klassene og var også en av stifterne av Norsk forening for socialt arbeide. Hun engasjerte seg i en rekke sosiale og kulturelle spørsmål. Fra 1913 ble hun tilsatt som en av to sensorer ved Statens filmkontroll.

Oscar Nissen var tjue år eldre enn sin kone, og i 1911 ble hun enke. I 1920 la hun ut på en reise sammen med Hulda Garborg for å oppleve etterkrigstidens Tyskland og kommunismen. Nissen fikk lungebetennelse på turen, og døde i Barmen påskeaften. Da Hulda Garborg returnerte til Kristiania med urnen, arrangerte Det Norske Arbeiderpartiet et stort minnemøte for henne i Folkets Hus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

Fernanda Nissens gate i Oslo: gatenavnet er flyttet. Fra 2003 er FN gate navnet på øvre del av den tidligere Lillogata. Det riktige er altså at gaten nå ligger i strøket Nydalen (ikke lenger på Sagene). Til gaten ligger også den nye Fernanda Nissen skole, åpnet 2016.

svarte Marit M. Simonsen

Takk for innspillet! Det er nå rettet i artikkelen. Hilsen Marit i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg