Ellen Key

Faktaboks

Uttale

kej

Ellen Key

Født Ellen Karolina Sofia Key

Født
11. desember 1849
Død
25. april 1926
Fødested
Västervik, Småland, Sverige
Dødssted
Ellen Keys Strand, Omberg, Sverige
Ellen Key, ca. 1897
Ellen Key av . Falt i det fri (Public domain)

Ellen Key, svensk forfatter, pedagog og kvinnesaksideolog. Som sekretær for sin far, godseieren og politikeren Emil Key, kom hun tidlig i berøring med det politiske liv, og virket i flere år som lærer og foredragsholder, før hun for alvor tok opp forfatterskapet med en rekke biografier, bl.a. den banebrytende studie over C. J. L. Almqvist, Sveriges modernaste diktare (1897), samt essaysamlinger, blant annet Människor (1899).

Hun fremstod som en typisk representant for de fremskrittsoptimistiske og radikale 1880-årene, men delte samtidig 1890-årenes forkjærlighet for patriotiske og estetiske verdier. Med skriftet Missbrukad kvinnokraft (1896) rettet hun et angrep mot visse tendenser innen kvinnesaksbevegelsen og hevdet at kravet om likestilling mellom kjønnene i seg selv var ensidig, at kvinnen ikke på alle områder skulle konkurrere med mannen, men velge et yrke hvor det moderlige i hennes natur kommer til sin rett («samhällsmoderlighet»).

Etter mange hatske angrep utbygde Key sine synspunkter i Kvinnopsykologi och kvinnlig logik (1898), Kvinnorörelsen (1909) med flere. I Tankebilder (2 bd., 1898) og Lifslinjer (1903–06, 3 bd.) gir Key uttrykk for sin antikristne, sosialt fargede livstro og utviklingsoptimisme, som med tiden førte henne fra liberalismen mot sosialismen. Keys kjærlighetsfilosofi ble heftig debattert i samtiden.

Som pedagog kjempet hun for individets rett til fritt å få utvikle seg selv. I sitt mest berømte verk, Barnets århundrade (2 bd., 1900), krever hun minst mulig inngrep i oppdragelsen, og en omfattende beskyttelseslovgivning for kvinner og barn.

Key virket i 1905 for en fredelig unionsoppløsning, og talte under den første verdenskrig for fred og nedrustning, blant annet i Själarnas neutralitet (1916) og Allsegraren (2 bd., 1918–24), hennes åndelige testamente.

Keys bolig Strand ved Vättern er åpen for visninger. Eiendommen forvaltes av en stiftelse, som blant annet tilbyr stipendopphold for kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Leche-Löfgren, Mia: Ellen Key : hennes liv och verk, 1930, Finn boken
  • Lengborn, Thorbjörn: Ellen Key och livsåskådningskampen, 2005, isbn 952-12-1654-9, Finn boken
  • Lindén, Claudia: Om kärlek : litteratur, sexualitet och politik hos Ellen Key, 2002, isbn 91-7139-589-x, Finn boken
  • Wittrock, Ulf: Ellen Keys væg från kristendom till livstro, 1953, Finn boken
  • Bendt, Ingela: Ett hem för själen, 2000, Albert Bonnier Förlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg