Kari Skjønsberg

Faktaboks

Kari Skjønsberg
Født
19. januar 1926, Oslo
Død
6. januar 2003, Oslo
Kari Skjønsberg
Kari Skjønsberg var sentral i oppbyggingen av barnelitteratur som forskningsfelt i etterkrigstidens Norge. Her er hun fotografert i 1972.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kari Skjønsberg var forsker, litteraturkritiker og lektor ved Statens bibliotekskole fra 1968. Hun var en av de viktigste stemmene i oppbyggingen av barnelitteratur som forskningsfelt i etterkrigstidens Norge.

Utdanning

Kari Skjønsberg avla magistergraden i litteraturhistorie ved Universitetet i Oslo i 1953, med avhandlingen Utviklingen av norske barnefortellinger fram til og med Dikken Zwilgmeyer. I avhandlingen gis en historisk beskrivelse av barnelitteraturens framvekst i det 18. århundre, med barnebokens forankring i det pedagogiske og med opplysningstidens endrede syn på barn og unge som utgangspunkt. Deretter beskrives den norske barnelitteraturen fra det hun regnet som den første norske barneboken, Willum Stephansons Lommebog for børn, som sannsynligvis ble gitt ut i Trondheim i 1798, til og med Dikken Zwilgmeyers forfatterskap.

Forskning

Fra 1960 til 1964 var hun stipendiat med midler fra Norges almenviteskapelige forskningsråd. Forskningen resulterte i en avhandling for licentiatgraden, Kjønnsroller, miljø og sosial lagdeling i barnelitteraturen (1972) Arbeidet er blitt stående som et viktig referansepunkt for studenter og forskere, Flere artikler om temaet ble også trykket i Samtiden og Tidsskrift for samfunnsforskning , blant annet «Trekk av barnebøkenes samfunnsbilde», «Opprørerne i pikebøkene» og «Kjønnsrolle og kjærlighet i ungpikebøker fra 1930 og 1963».

I tiden som lektor ved Statens bibliotekskole ga hun blant annet ut Hvem forteller? Om adaptasjoner i barnelitteratur (1979), en av de første teoretiske bøkene om barnelitteratur som er kommet ut på norsk. Kari Skjønsberg initierte også bibliografien Dette skrev kvinner. Bibliografi over norske kvinnelige forfattere med debut før 1931 (1984) som ble utgitt av Statens bibliotekhøgskole. Bibliografien var et svært viktig registreringsarbeid for senere forskning på både kvinnelitteratur og barnelitteratur. Med artiklene «Okkupasjonstiden og norsk barnelitteratur» (1995) og «Krigen i Norge sett gjennom norske barne- og ungdomsbøker i 50 år» (1996), bidro Kari Skjønsberg til å kaste lys over et til da nærmest urørt tema i norsk litteraturforskning.

Redaktør

Kari Skjønsberg var redaktør for Norsk kvinnesaksforenings medlemsblad Kvinnesaksnytt fra 1970, og leder av foreningen fra 1972 til 1978. Hun var redaktør for flere toneangivende antologier om kvinnesak, blant annet Mannsamfunnet midt i mot. Norsk kvinnesaksdebatt gjennom tre «Mannsaldre». En antologi (1974). I boka settes tekster av 1970-tallets kvinnesakskvinner inn i en historisk kontekst, med artikler av blant annet Camilla Collett, Aasta Hansteen, Gina Krog og Katti Anker Møller.

Ettermæle

Kari Skjønsberg pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur ble innstiftet av Bibliotekutdanningen i Oslo i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lande, Anne Kristin: "Kvinnesak og barnelitteratur. Kari Skjønsbergs forskningsbidrag. Et innspill til forskningshistorien". I: Jenter og makt! Kari Skjønsberg-dagene 2013. Jentebilder og kjønnsforskning i barnelitteraturen. Redaktører: Anne Kristin Lande og Sofie Arneberg. Bibliotheca Nova 2-2013.
  • Kari Skjønsberg i Norsk oversetterleksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg