Hjemmenes Vel

Oslo Hjemmenes Vel, som ble stiftet i 1898 av Dorothea Christensen, var Europas eldste husmorforening til den ble avviklet i slutten av 1970-årene. De holdt til i Nedre Voldgate 20.

Hjemmenes Vel er navn på de første husmorforeningene. Oslo Hjemmenes Vel, som ble stiftet i 1898 av Dorothea Christensen, var Europas eldste husmorforening til den ble avviklet i slutten av 1970-årene.

I 1897 oppsto ideen om «Vi husmødre slutter oss sammen». Den ble lansert i bladet «Husmoderen», som senere fikk navnet «Husmorbladet». Artikkelen førte til at Hjemmenes Vel ble stiftet i Kristiania året etter, og deretter i Bergen i 1899.

Karen Platou var i mellomkrigstiden sekretær og drivkraft i organisasjonen. Hun var også den første faste kvinnelige stortingsrepresentant, innvalgt fra Høyre i 1922–1924.

Hjemmenes Vel opprettet blant annet Husmødrenes Barnehager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev BodilChr. Erichsen

Hei! Det hadde vært fint med litt er detaljer om Oslo Hjemmenes Vel, og avviklingen av denne, ettersom Landsforeningen - Husmorforbundet jo slett ikke ble avviklet. Mvh Bodil Chr. Erichsen

svarte Olav Garvik

Hei, Jeg skal gripe fatt i denne problemstillingen og se hva vi kan gjøre. Takk for innspillet! Vennlig hilsen Olav Garvik, fagansvarlig.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg