Olav Scheflo

Faktaboks

Olav Scheflo
Olav Andreas Scheflo
Født
9. september 1883, Steinkjer
Død
25. juni 1943, Oslo

Olav Scheflo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Olav Scheflo

Olav Scheflo, Martin Tranmæl og Kyrre Grepp i en karikatur av Otto Hjort etter at den radikale fløyen hadde seiret på Arbeiderpariets landsmøte i 1918. Teksten lyder: Der er meget som tyder paa at de nye partiledere vil gaa i de gamles fotspor. Men de tar naturligvis meget længre skritt.. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olav Scheflo
Av /BONO, NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Olav Scheflo var en norsk journalist og sosialistisk politiker.

Scheflo tilhørte den mest radikale fløyen av Arbeiderpartiet, og da denne retningen seiret på partilandsmøtet i 1918, ble Scheflo redaktør for partiets hovedorgan, Socialdemokraten. Han ble stortingsrepresentant for Oslo i 1921 og var Arbeiderpartiets parlamentariske leder.

Under fraksjonsstridene i Arbeiderpartiet i 1921–1923 hørte Scheflo til den fløyen som krevde ubetinget lydighet overfor Komintern. Da talsmennene for denne retningen kom i mindretall og dannet Norges Kommunistiske Parti i 1923, ble Scheflo redaktør for dette partiets hovedorgan og sluttet seg til den kommunistiske gruppen i Stortinget. Han falt igjennom ved valget i 1924, men ble 1927 valgt som representant for Kommunistpartiet i Hedmark og ble partiets leder i Stortinget.

Alt i 1928 meldte Scheflo seg inn i Arbeiderpartiet igjen og redigerte i årene 1931–1939 partiavisen Sørlandet i Kristiansand.

Scheflo utgav blant annet Den røde tråd i Norges historie (1925) og Lenin som politiker og menneske (1928).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg