Filmsensur, forhåndskontroll av film som skal vises offentlig. Slik kontroll utøves i de fleste land, enten gjennom en statlig sensurinstitusjon eller et kontrollorgan opprettet av filmindustrien. De fleste land oppgir beskyttelsen av barn og unge som grunner for å bedrive filmsensur, men i mange land bedrives også politisk filmsensur. I Norge utføres filmsensuren av Medietilsynet, dannet 2005 ved en sammenslåing av Statens medieforvaltning, Statens filmtilsyn og Eierskaptilsynet, med hjemmel i lov om film og videogram av 1987. Alle filmer og videoer som skal vises i næring må registreres her.

I Norge har synet på forhåndskontroll av film endret seg i de senere år, noe som har ført til en oppmykning av lovverk og praksis. Fra 2004 kan ikke filmer lenger forbys i Norge; kinoene kan vise filmer uten forhåndskontroll mot at det settes en absolutt 18-årsgrense. Filmer som skal vises for et yngre publikum må sendes inn til Medietilsynet for fastsetting av aldersgrenser. Aldersgrensene tillater film vist for alle over 7 år (4 år hvis sammen med foresatte), 11 år (8 år med foresatte) og 15 år (12 år med foresatte). Medietilsynet skal ved fastsettelsen av aldersgrensene legge avgjørende vekt på om filmen kan påvirke sinn eller rettsbegreper på en skadelig måte.

Historikk. Statens Filmkontroll ble opprettet 1913 med hjemmel i den første norske kinoloven av samme år. Før 1913 var det de lokale politimyndigheter som kunne forby eller stanse kinovisninger hvis man mente at sedeligheten eller den offentlige orden kunne bli forstyrret. Til å begynne med fantes ingen aldersgrenser; filmer ble enten tillatt for alle eller forbudt for alle. I 1921 ble det innført voksengrense på 16 år, og i 1954 fikk man for første gang en tredelt sensur, for barn 7 år, ungdom 12 år og voksne 16 år. I 1969 ble det innført spesielle grenser på 5 og 18 år. Den nåværende loven erstattet den gamle 1987, og i 1993 ble Statens Filmtilsyn dannet ved sammenslåing av Statens Filmkontroll og Videogramregisteret (grl. 1985). Fra 2005 inngår Statens Filmtilsyn i Medietilsynet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.