Litteraturkritikk, undersøkelse av litterære verker med det formål å omtale og vurdere dem, fortrinnsvis i aviser og tidsskrifter. Forekommer også samlet eller utvalgt i essay- og artikkelsamlinger.

Litteraturkritikken er like gammel som litteraturen selv, men i den forstand betegnelsen brukes i dag, hører den til fremveksten av et bredt lesende publikum og av aviser og tidsskrifter. Litteraturkritikkens oppgave har vært å vurdere, sammenligne og fatte smaksdommer om litterære verker ut fra kriterier for litterær betydning og verdi som har skiftet med tid og sted. Noen ganger har nyttehensyn (dannelse, kunnskapstilegnelse) vært viktig, andre ganger har de estetiske kriteriene (oppbygning, språkføring, balansert fremstilling) vært viktigst. Bøkene er blitt vurdert utelukkende ut fra deres litterære verdi, eller de er blitt vurdert i forhold til den tid og det samfunn de på en eller annen måte kan sees som et produkt av.

Mange forfattere har også fungert som kritikere, til tross for den motstand dette av og til har møtt. Blant kjente norske kritikere kan nevnes A. O. Vinje (i tidsskriftet Dølen), Henrik Jæger, C. J. Hambro, Johan Borgen, Carl Fredrik Engelstad og Philip Houm.

De største norske avisene har ved siden av egne ansatte som også anmelder bøker, en rekke litteraturkritikere knyttet til seg. De anmelder et stort antall av de norske og oversatte skjønnlitterære bøkene som gis ut hvert år. I noen grad anmelder de største avisene også faglitteratur av allmenn interesse, mens denne litteraturen ellers blir omtalt i fagtidsskrifter. Av spesielle publikasjoner som har hatt litteraturkritikk som hovedområde nevnes Kritikkjournalen (fra 1983–), som også har gitt ut spesialnumre med omtale av fagbøker og sakprosabøker. Norsk kritikerlag organiserer ca. 200 norske kritikere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.