Kyrre Grepp var en norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han var Arbeiderpartiets leder fra 1918 til 1922, og tilhørte den revolusjonære delen av partiet.

Grepp ble født i Brønnøy i Nordland i 1879. Han ble student i 1899 og studerte litteraturhistorie og medisin, men tok aldri full embetseksamen. Grepp grunnla og utgav fra 1908 ukebladet Vor tid. Han var medlem av Oslo bystyre fra 1913, og av formannskapet fra 1916.

Helt fra gymnasdagene hadde Grepp vært ivrig med i arbeiderbevegelsen og stod langt ute på venstre fløy i den sosialdemokratiske ungdomsbevegelsen. I 1912 ble han valgt inn som opposisjonens talsmann i sentralstyret for Arbeiderpartiet og trådte frem ved siden av Martin Tranmæl som fører for den revolusjonære retningen i arbeiderbevegelsen. Da denne retningen seiret på Arbeiderpartiets landsmøte i 1918, ble Grepp formann i partiet, en stilling han hadde til han døde av sykdom i 1922.

Grepp utførte et stort administrativt arbeid for å konsolidere Arbeiderpartiet på revolusjonær grunn og utbygge den nye ledelsens herredømme over organisasjonen. Han klarte å opprettholde partiets samarbeid med LO og hevdet den norske arbeiderbevegelsens særpreg overfor kravene fra Den 3. internasjonale om organisatorisk og politisk omlegging. Han spilte samtidig i de første årene etter den russiske revolusjon en viktig rolle som formidler av forbindelsene mellom sovjetregjeringen og Vest-Europa.

Kyrre Grepp var gift med journalist og politiker Rachel Catharina Helland Grepp.

  • Helle, Egil: Kyrre Grepp, 1995, isbn 82-10-03941-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.