Kyrre Grepp

Faktaboks

Kyrre Grepp
oppr. Olsen Olav Kyrre Grepp
Født
6. august 1879, Brønnøy, Nordland
Død
6. februar 1922, Kristiania (nå Oslo)

Foto fra 1914. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kyrre Grepp
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kyrre Grepp var en norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han var Arbeiderpartiets leder fra 1918 til 1922, og tilhørte den revolusjonære delen av partiet.

Bakgrunn

Grepp ble født i Brønnøy i Nordland i 1879. Han ble student i 1899 og studerte litteraturhistorie og medisin, men tok aldri full embetseksamen. Grepp grunnla og utgav fra 1908 ukebladet Vor tid. Han var medlem av Oslo bystyre fra 1913, og av formannskapet fra 1916.

Politisk karrière 

Helt fra gymnasdagene hadde Grepp vært ivrig med i arbeiderbevegelsen og stod langt ute på venstre fløy i den sosialdemokratiske ungdomsbevegelsen. I 1912 ble han valgt inn som opposisjonens talsmann i sentralstyret for Arbeiderpartiet og trådte frem ved siden av Martin Tranmæl som fører for den revolusjonære retningen i arbeiderbevegelsen. Da denne retningen seiret på Arbeiderpartiets landsmøte i 1918, ble Grepp formann i partiet, en stilling han hadde til han døde av sykdom i 1922.

Grepp utførte et stort administrativt arbeid for å konsolidere Arbeiderpartiet på revolusjonær grunn og utbygge den nye ledelsens herredømme over organisasjonen. Han klarte å opprettholde partiets samarbeid med LO og hevdet den norske arbeiderbevegelsens særpreg overfor kravene fra Den 3. internasjonale om organisatorisk og politisk omlegging. Han spilte samtidig i de første årene etter den russiske revolusjon en viktig rolle som formidler av forbindelsene mellom sovjetregjeringen og Vest-Europa.

Kyrre Grepp var gift med journalist og politiker Rachel Catharina Helland Grepp.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Helle, Egil: Kyrre Grepp, 1995, isbn 82-10-03941-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg