Edgar Degas. Absintdrikkerne, ca. 1876. Oljemaleri, 92 x 68 cm.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Edgar Degas, fransk maler og billedhugger. Elev hos Louis Lamothe 1854. Studerte 1855 ved École des beaux-arts. Hans utdannelse ble avsluttet året etter ved en reise til Italia, hvor han kopierte renessansemalerne, noe som han fortsatte med i Louvre. Han kom tidlig i kontakt med japanismen, men inspirert av Ingres valgte han å bli maler i den klassiske skole.

I 1860-årene skjedde det en rekke forandringer i hans kunst, han laget et stort antall portretter preget av psykologisk innlevelse og karaktertolkning, bl.a. det store gruppebildet Familien Bellelli.

På denne tiden ble han kjent med Manet, og utførte en rekke bilder med motiver fra samtidens Paris fra kafeer, teatre og kabareter, fra sirkus og fra hesteveddeløpsbanen. Han gjorde dessuten utallige studier av ballettdanserinner, hvor han forsøkte å fange deres raske bevegelser.

Han stilte ut sammen med impresjonistene fra deres første utstilling 1874 til deres siste 1886. I motsetning til dem malte han først og fremst innendørsmotiver, dessuten spilte selve tegningen en større rolle for ham. Men som impresjonistene valgte han tilsynelatende tilfeldige billedutsnitt og utradisjonelle billedvinkler. Hans viktigste inspirasjonskilde var fotografier og japanske tresnitt.

Mot slutten av 1870-årene fikk hans bilder en rikere koloritt under innflytelse fra impresjonismen. I 1880-årene sprengte hans motivvalg stadig nye grenser. Han malte i disse årene serier av strykersker og vaskekoner, dessuten danserinner og kvinneakter. Men allerede 1884 var hans syn begynt å svikte, han gikk mer og mer over til pastell, og malte omtrent ikke etter 1898. Degas var en av de fremste skildrere av La Vie moderne (det moderne liv) på slutten av 1800-tallets Paris, og en fornyer av aktmaleriet.

Allerede 1880 hadde han begynt å modellere; et kjent verk er Danserinne på 14 år (Musée d' Orsay). Han har utført omkring 70 mindre skulpturer av danserinner, nakne akter og hester, som alle er blitt støpt etter hans død. Degas arbeidet også som grafiker, særlig med monotypiet.

Rikt representert i Musée d'Orsay, Paris. Nasjonalgalleriet i Oslo eier maleriene Dame med hund, Morgentoalett og Kvinne som kler på seg, og av skulptur Spansk dans og den nakne studie til Danserinne på 14 år.

Familien Bellelli Musée d'Orsay, Paris 1858–60
Orkesteret i Operaen Musée d'Orsay, Paris 1868–69
Ballett-timen Musée d'Orsay, Paris 1871–74
Bomullsmarkedet i New Orleans Musée des Beaux-Arts, Pau 1873
Ballett i foajeen i Operaen i Rue Le Peletier Musée d'Orsay, Paris 1872
Ballettprøve på scenen Musée d'Orsay, Paris 1874
Absintdrikkerne Musée d'Orsay, Paris ca. 1876
Veddeløpsbanen, amatørjockeyer ved en vogn Musée d'Orsay, Paris 1877–80
Veddeløpshester oppstilt (Defileringen) Musée d'Orsay, Paris ca. 1879
Lola på Cirque Fernando, Paris National Gallery, London 1879
Kvinne som stryker Musée d'Orsay, Paris 1884–86
Badekaret (Le Tub) Musée d'Orsay, Paris 1886
Blå danserinner Musée d'Orsay, Paris ca. 1890
Kvinne som grer håret Musée d'Orsay, Paris 1897

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.