Faktaboks

Montmartre
Uttale
mɔmˈartr
Montmartre
Utsikt mot Montmartre med kirken Sacré-Cœur på toppen av Colline de Montmartre.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Montmartre er en bydel i det nordlige Paris, innlemmet i 1860. På toppen av et høydedrag er kirken Sacré-Cœur, bygget i perioden 1875–1911.

På slutten av 1800-tallet ble Montmartre et kjent samlingssted for en kunstnerkrets, med blant andre Toulouse-Lautrec og Steinlen, som med et fellesnavn kalles Montmartre-skolen. Senere flyttet kunstnerne til Montparnasse, men Montmartre fortsatte utviklingen på 1900-tallet til å bli en yrende bydel med kabareter, utesteder og restauranter. Bydelen nå er et av de mest besøkte turiststedene i Paris, og er blant annet hjem til Moulin Rouge.

Navnet Montmartre er etter høydedraget, Colline de Montmartre, opprinnelig Mons Martis etter et tempel viet til Mars, som lå her. Navnet kan også ha kommet av Mons Martyrum ettersom den hellige Dionysos og hans trosfeller skal ha lidd martyrdøden her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg