absint - brennevin

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (Illustreret Norsk Konversationsleksikon, 1906–1913).

Kunnskapsforlaget. Begrenset gjenbruk

Absint er et bittert brennevin med ca. 65 volumprosent alkohol som blant annet er aromatisert med ekte malurt.

Faktaboks

Uttale
absˈint
Etymologi
av gresk ‘malurt’

Absint ble opprinnelig fremstilt i Frankrike (blant annet av Pernod), men i 1915 ble produktet forbudt, da det ble ansett å være skadelig for nervesystemet. I vår tid har absint blitt tillatt igjen, da man nå mener at skadene som oppstod, ble forårsaket av det høye alkoholinnholdet, ikke av urtene.

Erstatningen som kom da produktet var forbudt, Pastis, har imidlertid i dag langt større omsetning. Det er et anisbrennevin med spesielt stor utbredelse som aperitiff i Frankrike, og har det til felles med absint at det blakker (opaliserer) ved tilsetning av vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg