absint (brennevin)

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (Illustreret Norsk Konversationsleksikon, 1906–1913).

Kunnskapsforlaget.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Absint er et bittert brennevin med en svært høyt innhold av alkohol, mellom 40 og 80 volumprosent. Opprinnelig ble absinth aromatisert med ekte malurt, som inneholder virkestoffet tujon.

Faktaboks

Uttale
absˈint
Etymologi
av gresk ‘malurt’
Også kjent som

absinth, absinthe

Absint ble opprinnelig fremstilt i Sveits på 1700-tallet. Brennevinet ble populært blant kunstnere i Frankrike på slutten av 1800-tallet (La Belle Époque) og ble produsert blant andre av firmaet Pernod. I 1915 ble absint forbudt, da det ble ansett å være skadelig for nervesystemet. Senere har man ment at skadene som oppstod etter bruk av absint, heller ble forårsaket av det høye alkoholinnholdet, enn av urtene. Begge oppfatninger har noe for seg og forskningen har vist at langtidsinntak av tujon kan føre til hjerneskader med psykiatriske symptomer, syns-og hørselshallusinasjoner, kvalme, oppkast og kramper.

I vår tid har absint blitt tillatt igjen i noen land, og det er innført grenser på hvor mye tujon den kan inneholde.

Erstatningen som kom da produktet var forbudt, Pastis, har imidlertid i dag langt større omsetning. Det er et anisbrennevin med spesielt stor utbredelse som aperitiff i Frankrike, og har det til felles med absint at det blakker (opaliserer) ved tilsetning av vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg