absint - brennevin

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (Illustreret Norsk Konversationsleksikon, 1906–1913).

Kunnskapsforlaget.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Absint er et bittert brennevin med ca. 65 volumprosent alkohol som blant annet tidligere ble aromatisert med ekte malurt, som inneholder virkestoffet tujon. Absint har en psykomimetisk effekt og kan blant annet gi syns- og hørselshallusinasjoner.

Faktaboks

uttale:
absˈint
etymologi:
av gresk ‘malurt’
også kjent som:

absinth, absinthe

Absint ble opprinnelig fremstilt Sveits på 1700-tallet. Brennevinet ble populært blant kunstnere i Frankrike på slutten av 1800-tallet (La Belle Époque) og ble produsert blant andre av firmaet Pernod. I 1915 ble absint forbudt, da det ble ansett å være skadelig for nervesystemet. I vår tid har absint blitt tillatt igjen i modernisert utgave, da man nå mener at skadene som oppstod, ble forårsaket av det høye alkoholinnholdet, ikke av urtene.

Erstatningen som kom da produktet var forbudt, Pastis, har imidlertid i dag langt større omsetning. Det er et anisbrennevin med spesielt stor utbredelse som aperitiff i Frankrike, og har det til felles med absint at det blakker (opaliserer) ved tilsetning av vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg