Giotto

Giotto. Tegning som viser romsonden i nærheten av hodet til Halleys komet i mars 1986. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Giotto var en komet-romsonde som ble skutt opp 2. juli 1985 av den europeiske romorganisasjonen ESA. Dens viktigste oppgave var å gjennomføre nærstudier av Halleys komet, og dette var første gang en kometkjerne skulle studeres.

Faktaboks

Uttale
dʒˈåttå

Navnet stammer fra den italienske maleren Giotto di Bondone, som i et freskomaleri på Arena-kapellet i Padova viste kometen Halleys jordpassering i 1301.

Resultater

Giotto fløy forbi Halleys komet 14. mars 1986 i en avstand av bare 600 kilometer. Selv om radiosenderen om bord stoppet i ca. 20 minutter og kameraet ble delvis ødelagt av støvpartikler, returnerte sonden verdifulle bilder og data om kometstøvet, og om kometgassens sammensetning og egenskaper.

Videre ferd mot Grigg-Skjellerup-kometen

Omtrent en måned etter passeringen ble Giotto hensatt til elektronisk dvale i en 10 måneders solbane. I 1989 ble det bestemt at romsonden skulle dirigeres også mot kometen Grigg–Skjellerup, og nødvendige data ble overført til romsonden. Giotto brukte Jorden i gravitasjonshjelpøyemed 2. juli 1990, og passeringen av Grigg–Skjellerup skjedde 10. juli 1992 i en avstand av kun 200 kilometer med 8 av 11 instrumenter i virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg