Faktaboks

Gustave Moreau
Uttale
mårˈå
Født
6. april 1826, Paris, Frankrike
Død
18. april 1898, Paris, Frankrike
Orfeus (1865)
Av .
Gustave Moreau

Salome danser for Herodes (utsnitt) av Gustave Moreau. Olje på lerret, 1876. Armand Hammer Collection, Los Angeles County Museum of Art.

Av /NTB Scanpix ※.

Gustave Moreau var en fransk maler. Han var klassisk skolert, men gjennom sin særegne stil og fantasifulle motiver ble han en viktig foregangsfigur for symbolismen og senere også en sentral inspirasjonskilde for surrealismen. I sin tidlige produksjon var han påvirket av romantiske kunstnere som Eugène Delacroix og spesielt Théodore Chassériau. Moreau fikk etterhvert et nært forhold til sistnevnte og søkte på lignende vis sine motiver i den klassiske mytologi og Bibelen, men disse ble gjerne skildret med erotiske eller eksotiske overtoner. Tvetydige visuelle symboler ble brukt til å representere begjær og følelser i drømmeaktige scener fjernt fra hverdagens verden.

Med sin ofte arkaiserende form, kraftige, emaljeaktige fargeprakt og intrikate linjer samt sitt eiendommelige, mystiske og tidvis bisarre stemningsinnhold skilte Moreaus bilder seg tydelig både fra tidens akademiske kunst og fra impresjonismen. På denne måten dannet han sammen med Chassériau et forbindelsesledd mellom romantikken og symbolismen i Frankrike. Fra 1892 var han professor ved Académie des Beaux-Arts i Paris og var lærer blant annet for senere fauvister, som Henri Matisse, Albert Marquet og Georges Rouault. I tillegg til hans tidligere nevnte innflytelse på surrealismen var Moreau således også betydningsfull for utviklingen av to av de mest fremtredende avantgardistiske bevegelsene på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kaplan, Julius: The art of Gustave Moreau, 1982, isbn 0-8357-1350-4

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg