arvestoff

Artikkelstart

Arvestoff er det materialet i cellene som inneholder informasjon om hvordan en organisme skal se ut og fungere, og som ved formering viderefører disse egenskapene til avkommet. I alle levende organismer er arvestoffet DNA.

DNA (deoxyribonukleinsyre) er en av to typer nukleinsyrer, den andre er RNA (ribonukleinsyre). RNA er arvestoffet i enkelte virus. Les mer om virusgenetikk

Nukleinsyrer

Figuren viser oppbygging av arvestoffet DNA. DNA består av to tråder som holdes sammen av kjemiske bindinger. Sukker og fosfat utgjør de to strengene på utsiden og basene stikker inn mot midten. Baseparingen av de to DNA-trådene holder molekylet sammen. Legg merke til at det alltid er A som pares med T, og G som pares med C. Dette på grunn av kjemiske bindinger (hydrogenbindinger) som passer med hverandre.
DNA-struktur
Av /Kunnskapsforlaget.

Nukleinsyrer er store bestanddeler (molekyler) i cellene som inneholder genetisk informasjon. Nukleinsyrer er arvestoffet i alle organismer.

Nukleinsyrer har form som lange tråder bygget opp av mindre byggesteiner kalt nukleotider. Nukleotidene betegnes med de fire bokstavene A, T, C og G som DNA-trådene er bygget opp av. Bokstavene ligger ved siden av hverandre på lange rekker og bindes sammen av kjemiske bindinger. Bokstavene representerer baser som er en av bestanddelene i nukleotidene. De andre to bestanddelene er sukker og fosfat. I RNA er den ene bokstaven U istedenfor T.

I genene har disse bokstavene bestemte rekkefølger som gjør de til oppskrifter som cellene kan lese og oversette til ulike egenskaper hos individet. Det kalles at genene koder for ulike egenskaper.

Arvestoffet er bygget opp av små byggesteiner kalt nukleotider. Øverste delen av figuren er en skjematisk framstilling av DNA-tråden hvor nukleotidene er representert ved de fire boktavene A, T, C og G. Bokstavene er baser som er en av de tre bestanddelene i en nukleotid. De to andre er fostat og sukker som her vises som rød og blå stav på over og undersiden av bokstavene. Nederste delen av figuren viser hvordan DNA-tråden er tvunnet rundt seg selv og danner en spiral. Her vises basene som staver som går inn mot midten av spiralen.
Nukleotider er byggesteiner i arvestoffet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg