palynologi (botanikk)

Artikkelstart

Palynologi er vitenskapen om pollen og sporer – deres bygning, kjemiske sammensetning, spredning og forekomst.

Faktaboks

Uttale
palynologˈi
Etymologi
av gresk ‘spre, strø’ og -logi

Palynologien er viktig for registrering og varsling av atmosfærens polleninnhold (aero-palynologi), som er av betydning for personer med pollenallergi, og ved studier av fossilt pollen og fossile sporer. Fagområdet har også betydning blant annet ved bestemmelse av honnings opprinnelse (melisso-palynologi).

Pollenanalyse

Veggene til pollen og sporer er bygd opp av sporopollenin, et stoff som er ekstremt lite nedbrytbart dersom det ikke utsettes for luft. Formen på disse veggene varierer også sterkt mellom arter og slekter av planter.

Pollen som spres med vinden må produseres i store mengder for å sikre pollinering. Alt dette gjør at en kan finne store mengder fossilt pollen i oksygenfattige miljøer som myrer, og analysere fortidens vegetasjonsuvikling i nærområdet til slike funnsteder ved å analysere pollenet taksonomisk. Fossilt pollen og fossile sporer brukes således i studiet av kvartærtidens vegetasjonsutvikling. Dette kalles pollenanalyse. Dypere lag av torv eller uorganiske sedimenter vil inneholde eldre avsetninger av pollen enn de yngre, overliggende lagene, slik at analyser av innholdet fra ulike lag kan brukes til å sette opp et diagram for anslått vegetasjonsutvikling i området. Et slikt diagram kalles et pollendiagram. I Norge har blant annet Knut Fægri og Ove Arbo Høeg arbeidet med pollenanalyser.

Innenfor geologi, særlig petroleumsgeologi, brukes palynologi til bestemmelse av sedimenters alder og avsetningsforhold (paleo-palynologi, en gren av mikropaleontologien). Det sistnevnte området har blitt særlig dominerende siden slutten av 1950-årene, og omfatter også andre mikrofossiler med tilsvarende motstandsdyktighet som pollen og sporer, for eksempel hvilesporer (cyster) av dinoflagellater og andre alger. Et gram sediment kan inneholde 10 000–100 000 slike fossiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg