Småaks med tre blomster.

Gressfamilien. Skjematisk tegning som viser et småaks med tre blomster.

Av /Store norske leksikon ※.

To typer planter fra gressfamilien. Til venstre toppgress, til høyre aksgress.

Kunnskapsforlaget.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gressfamilien er en familie enfrøbladete planter. Kornartene, som er våre viktigste matplanter, og mange av de viktigste fôrplantene, særlig i de nordlige tempererte strøk hører til gressfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
eller Gramineae

De fleste artene i familien er ett- eller flerårige urter, men det finnes også arter som er treaktige, med stammer opptil 40 meter høye og så tykke at de kan brukes til bygningstømmer.

Plantens bygning

Stråene er hule mellom leddknutene, som er fortykket utover og danner en bunn i strået innover. I leddknutene finnes et vekstvev som vokser ensidig og reiser strået opp igjen om det skulle være falt ned. Bare mais har massivt strå.

Bladene sitter enkeltvis ved hver leddknute; nederst har de en slire som omslutter strået, øverst en lang og smal, linjeformet bladplate med parallelle nerver. På overgangen mellom sliren og den frie bladplaten sitter en tynn hinne, slirehinnen, eller en rad med hår.

Blomstene er uanselige, sterkt reduserte og uten egentlig blomsterdekke. Oftest sitter flere blomster sammen i et småaks, og småaksene danner i sin tur blomsterstanden: aks (aksgress) eller topp (toppgress). Et småaks har oftest to ytteragner, og ovenfor (eller innenfor) sitter én eller flere blomster. Blomsten er dekket av to agner, inneragnen og forbladet. Ovenfor forbladet sitter to skjellaktige knotter, lodiculae, som svulmer opp under blomstringen og åpner for blomsten ved å presse agnene utover. Selve blomsten består av en fruktknute med fjærformige arr og (oftest) tre pollenbærere med pollenknapper på lange tråder. Pollen overføres fra plante til plante ved hjelp av vinden.

Gressfrukten er en nøtt. Hos storfruktede arter kalles den korn. Den inneholder rikelig opplagsnæring, mest stivelse, men også protein og fett.

Betydning og utbredelse

Gressfamilien er den økonomisk viktigste plantefamilien. Hit hører kornartene, som er våre viktigste matplanter, samt mange av de viktigste fôrplantene, særlig i de nordlige tempererte strøk.

I alt kjennes over 10 000 gressarter, spredt over alle deler av Jorden. I Norge finnes det rundt 160 arter, når noen mer tilfeldig spredte ugress regnes med.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gressfamilien
Poaceae
Artsdatabanken-ID
99860
GBIF-ID
3073

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg