Mitose, deling av cellekjernen slik at det dannes to nye kjerner med samme kromosomsett (se kromosomer) som den opprinnelige kjernen.

Mitose brukes ofte løst og ikke helt korrekt om normal celledeling (vekstdeling), men refererer strengt tatt bare til delingen av kjernen. Deling av cytoplasma i to datterceller, vanligvis umiddelbart etter mitosen, kalles cytokinese. Mitosefasen i cellesyklusen følger etter at DNA først er kopiert opp i dobbelt sett. Mitosen deles i fire faser: profase, metafase, anafase og telofase. (For illustrasjon, se cellen.)

Under profasen blir de fordoblede kromosomene synlige som lange tråder (mitos). De to enkelttrådene i de fordoblede kromosomene kalles kromatider. De henger sammen i et punkt som kalles sentromeren (den sentrale delen). Mitosekromosomene får dermed sin karakteristiske X-form med fire armer. Mitosekromosomene er synlige fordi DNA-trådene i hvert mitosekromosom er blitt kveilet opp i tettere, såkalte kondenserte tråder. Gjennom profasen fortsetter kondenseringen av kromosomene, slik at de blir stadig kortere og mer kompakte. Etter som de lengste kromosomene i humane celler er ca. 8 cm lange, dvs. omtrent 10 000 ganger så lange som cellekjernenes diameter, er denne kondenseringen nødvendig for at kromosomhalvdelene skal kunne trekkes til hver sin dattercellekjerne uten at DNA-tråden brister. Ved slutten av profasen forsvinner kjernehylsteret. Antallet sentrioler er fordoblet, og sentrioleparene har vandret til hver sin side av kjernen. Sentriolenes posisjoner markerer her sin tenkte pol av en tenkt kule som omgir kromosomene.

Under metafasen vokser det ut mikrotubuli (se mikrotubulus) fra sentriolene og danner den såkalte delingsspindelen. Noen mikrotubuli i delingsspindelen fester seg til sentromeren i hvert enkelt mitosekromosom og bidrar til å ordne mitosekromosomene i et plan, ekvatorialplanet eller metafaseplanet, mellom de to sentriolene.

Under anafasen trekkes så de to kromosomhalvdelene (kromatidene) i hvert mitosekromosom fra hverandre. Bevegelsene fremkalles av mikrotubuli som utgjør delingsspindelen.

Den siste fasen begynner når datterkromosomene kveiler seg ut og danner kromatinnett, som så blir omsluttet av hvert sitt kjernehylster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.