mitose

Celledeling. Fasene i mitosen, den vanlige celledeling (omtegnet etter Maiza).

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Mitose er deling av cellekjernen slik at det dannes to nye kjerner med samme kromosomsett som den opprinnelige kjernen. Mitose foregår i kroppsceller når flercellende organismer vokser, og når celler må erstattes.

Faktaboks

Uttale
mitˈose
Etymologi
av gresk mitos, ‘tråd’ og -osis, ‘tilstand’

Deling av cytoplasma i to datterceller, vanligvis umiddelbart etter mitosen, kalles cytokinese. Mitosefasen i cellesyklusen følger etter at DNA først er kopiert opp i dobbelt sett. Mitosen deles i fire faser: profase, metafase, anafase og telofase.

Profasen

Under profasen blir de fordoblede kromosomene synlige som lange tråder (mitos). De to enkelttrådene i de fordoblede kromosomene kalles kromatider. De henger sammen i et punkt som kalles sentromeren (den sentrale delen). Mitosekromosomene får dermed sin karakteristiske X-form med fire armer. Mitosekromosomene er synlige fordi DNA-trådene i hvert mitosekromosom er blitt kveilet opp i tettere, såkalte kondenserte tråder.

Gjennom profasen fortsetter kondenseringen av kromosomene, slik at de blir stadig kortere og mer kompakte. Etter som de lengste kromosomene i menneskeceller er om lag åtte centimeter lange, det vil si omtrent 10 000 ganger så lange som cellekjernenes diameter, er denne kondenseringen nødvendig for at kromosomhalvdelene skal kunne trekkes til hver sin dattercellekjerne uten at DNA-tråden brister.

Ved slutten av profasen forsvinner kjernehylsteret. Antallet sentrioler er fordoblet, og sentrioleparene har vandret til hver sin side av kjernen. Sentriolenes posisjoner markerer her sin tenkte pol av en tenkt kule som omgir kromosomene.

Metafasen

Under metafasen vokser det ut mikrotubuli fra sentriolene og danner den såkalte delingsspindelen. Noen mikrotubuli i delingsspindelen fester seg til sentromeren i hvert enkelt mitosekromosom og bidrar til å ordne mitosekromosomene i et plan, ekvatorialplanet eller metafaseplanet, mellom de to sentriolene.

Anafasen

Under anafasen trekkes så de to kromosomhalvdelene (kromatidene) i hvert mitosekromosom fra hverandre. Bevegelsene fremkalles av mikrotubuli som utgjør delingsspindelen.

Telofasen

Den siste fasen begynner når datterkromosomene kveiler seg ut og danner kromatinnett, som så blir omsluttet av hvert sitt kjernehylster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg