År er den tiden Jorden bruker på et omløp om Solen. Året har forskjellig lengde avhengig av hva man regner i forhold til.

Anomalistisk år

Anomalistisk år er Jordens omløpstid om Solen målt i forhold til perihel (punktet i banen hvor Jorden er nærmest Solen), det vil si tiden Jorden bruker fra en perihelposisjon til neste perihelposisjon.

  • 1 anomalistisk år = 365 døgn 6 timer 13 minutter 53,01 sekunder

Siderisk år

Siderisk år, også kalt stjerneår, er Jordens omløpstid rundt Solen målt i forhold til stjernene.

  • 1 siderisk år = 365 døgn 6 timer 9 minutter 9,54 sekunder

Tropisk år

Tropisk år, også kalt solår, er tiden som Solen bruker på et omløp målt fra Jorden i forhold til vårjevndøgnspunkt. I vår kalender, den gregorianske kalenderen, er kalenderåret innrettet slik at det slutter seg meget nær til det tropiske året.

  • 1 tropisk år = 365 døgn 5 timer 48 minutter 46,98 sekunder (= 365,2422 middel-soldøgn)

Astronomisk år

Astronomisk år, også kalt Besselsk år, er et tropisk år der begynnelsen av året er definert som det tidspunkt da middelsolens rektascensjon er nøyaktig 18 timer 40 minutter. Dette tidspunktet ligger nær begynnelsen av det gregorianske kalenderår. I 1980 falt dette tidspunktet for eksempel på januar 1,189. Dette tidspunkt betegnes med 1980,0.

Året definert på denne måte benyttes i astronomien i forbindelse med beregninger og observasjoner av himmellegemer.

Budsjettåret

Budsjettperioden (finansåret) løp i Norge tidligere fra 1. juli til 30. juni. Siden 1. januar 1961 faller det sammen med kalenderåret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg