Fasene i meiosen (reduksjonsdeling). Se artikkelteksten for nærmere forklaring.

/Store norske leksikon.

Meiose er den celledelingen som fører til dannelse av kjønnsceller. Kjønnscellene er haploide, det vil si at de bare inneholder ett enkelt sett med kromosomer, i motsetning til alle andre celler som er diploide, det vil si at de har dobbelt sett med kromosomer (ett sett fra far og ett fra mor).

Faktaboks

Uttale
meiˈose
Etymologi
av gresk meiosis, ‘reduksjon’
Også kjent som
reduksjonsdeling, modningsdeling

Meiosen er grunnlaget for kjønnet formering og starter med at kromosomene fordobles som ved vanlig vekstdeling (mitose). Til forskjell fra mitose, danner de to kromosomene som inngår i ett kromosompar og som inneholder samme sett gener (homologe kromosomer), par og begynner å utveksle biter ved en prosess som kalles overkrysning.

Deretter trekkes de homologe kromosomene fra hverandre med ett sett til hver dattercelle. Et viktig poeng er at for hvert enkelt kromosompar skjer fordelingen av kromosomet arvet fra far og mor helt tilfeldig og uavhengig av hvordan de andre kromosomparene fordeler seg. Kombinasjonen av overkrysning og uavhengig fordeling gjør at hver kjønnscelle får en unik kombinasjon av gener nedarvet fra far og mor.

Etter denne første reduksjonsdelingen har dattercellene haploid kromosomtall, riktignok med dobbelt sett kromosomer. Ved den andre reduksjonsdelingen separeres så de fordoblede DNA-molekylene i hvert kromosom fra hverandre, som ved vanlig vekstdeling.

Faser

Profasen

Den første profasen (profase I) omfatter forskjellige stadier med egne betegnelser: leptoten, zygoten, pachyten, diploten og diakinese.

Leptoten. Kromosomene kommer til syne som lange, tynne tråder. De er ofte lengre enn i mitosens profase, og kromosomtrådene er delt i sterkt fargbare avsnitt (kromomerer) atskilt av mindre sterkt fargbare områder, slik at kromosomene kan ligne perlekjeder. Oftest er kromosomene spredt over hele kjernen, men hos enkelte organismer er det en tendens til at kromosomendene ligger an mot en bestemt del av kjernemembranen (bukett-stadium).

Zygoten. I meiosen skjer en paring av de homologe kromosomene. Denne paringen begynner i zygoten og er meget nøyaktig. Mekanismen bak paringen er ikke klarlagt. I elektronmikroskop kan man se en spesiell struktur i de parede zygotekromosomene: det synaptinemale kompleks. Dette ser ut som to parallelle kraftige bånd og et mellomliggende svakere bånd.

Pachyten. Kromosomene blir kortere og tykkere på grunn av folding av kromosomfiberen. Kromosomtallet er nå tilsynelatende det halve, men hvert kromosom er nå en bivalent, bestående av to sentromerer og fire kromatider. To av kromatidene kan tre i forbindelse med hverandre og danne et chiasma (det er skjedd et brudd i de to homologe kromatider med en påfølgende heling slik at den ene kromatiden sammenføyes med et stykke fra den andre og omvendt). Vi vet at det skjer en overkrysning mellom homologe kromosomer (se rekombinasjon), og vi antar at dette skjer i pachyten og at chiasmadannelsen er et uttrykk for dette. I pachyten kan vi se de fire kromatider (firetrådsstadiet).

Diploten. De homologe kromosomene separeres igjen, men de holdes sammen der det er et chiasma. Minst ett chiasma finnes i hver bivalent. Men opptil tretten chiasmata er observert i én enkelt bivalent.

Diakinese. Kromosomene er nå sterkt sammentrukket. Chiasmataene forskyves mot kromosomenes frie ender (terminalisering). I diakinesen ligger bivalentene med størst mulig innbyrdes avstand ute ved kjernemembranen.

Metafase I

Kjernemembranen løses opp og kjernelegemet (nucleolus) forsvinner. Bivalentene ordner seg i ekvatorialplanet med en sentromer rettet mot hver pol i det spindelapparatet som i mellomtiden er dannet i cytoplasmaet (liksom beskrevet for mitosen).

Anafase I

De homologe kromosomene i bivalentene skiller nå definitivt lag og går mot hver sin pol. Vi får to cellekjerner med det halve kromosomtall. Før anafase I skjer det altså ikke noen deling av sentromeren slik som i mitosens anafase.

Telofase I

Kromosomene er samlet ved hver sin pol. De despiraliseres og blir lengre og tynnere. Kjernemembran og kjernelegemet nydannes. I den første meiotiske delingen er kromosomtallet redusert til det halve. Den kalles derfor reduksjonsdeling.

Interkinese

Det er ikke egentlig noen interfase mellom meiosens to delinger, bare en kortere eller lengre pause. Det dannes en ny cellevegg mellom interkinesekjernene.

Profase II

Kromosomene kommer igjen til syne.

Metafase II

Kjernelegemet og kjernemembranen oppløses igjen, og kromosomene ordner seg i ekvatorialplanet i det spindelapparat som nå er dannet vinkelrett på den forrige spindelaksen.

Anafase II

Sentromerene deles og kromosomene går til hver sin pol. Hver kromosomarm består nå av én kromatide, mens de i anafase I bestod av to.

Telofase II

Kromosomene er samlet ved hver sin pol. Den tettpakkede foldingen av kromosomfiberen løses opp, og kromosomene blir ikke lenger synlige i den interfasekjernen som nå inneholder det haploide antall kromosomer – bare én representant for hvert av artens kromosomer. Kjernemembran og nucleolus nydannes, og kjernene atskilles av nye cellevegger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg