Pollenanalyse er undersøkelse av pollen og sporer i blant annet avsetninger som torv og leire, eller i luft.

Pollen og sporer har en svært stor formvariasjon, men innenfor hver enkelt planteart, i mange tilfeller også slekt, er pollenets karakterer konstante. Dette muliggjør bestemmelse av plantearter og -slekter basert på funn av pollen og sporer. Pollenets yttervegg (eksinen) er meget motstandsdyktig mot nedbrytning, noe som gjør at fossilt pollen beholder utseendet sitt. Disse egenskapene ved pollenet gjør pollenanalyse svært anvendelig, særlig når det gjelder vegetasjonshistoriske undersøkelser.

Geologisk pollenanalyse

Ved geologisk pollenanalyse analyseres pollen i torv, leire og lignende avsetninger for å rekonstruere vegetasjonens historie i et område. I blomstringstiden faller et jevnt regn av pollen ned over omgivelsene, opptil mange hundre per kvadratcentimeter. Pollenregnet på myr blir innesluttet i den voksende torven. I tjern og vann synker det til bunns og blir dekket av senere avsetninger (sedimenter). Polleninnholdet i torv og bunnavsetninger gir derfor et bilde av vegetasjonen som til enhver tid har levd i omegnen. Geologiske pollenanalyse har blitt brukt for å studere åkerbrukets tidligste historie, i form av pollen fra kulturplanter, ugress og vegetasjonsendringer forårsaket av skogrydding.

Pollendiagram

Ved å undersøke polleninnholdet i lagrekken kan man konstruere et pollendiagram som viser den prosentvise forekomsten av de ulike typene pollen i de forskjellige nivåene. Endringer i prosentverdiene avspeiler endringer i vegetasjonen over tid.

Fra vegetasjonsendringer kan man dra slutninger om endringer i klimaet, og fordi klimaendringer er samtidige over store områder, gir det en mulighet for å datere hendinger av interesse, slik som innvandringen av treslag. Også oldsaker som blir funnet i myrer og tjern kan tidfestes etter sin plass i diagrammet.

Historikk

Geologisk pollenanalyse ble lansert av svensken Lennart von Post på nordisk naturforskermøte i Oslo 1916. Analysemetoder og teori ble utviklet videre av blant annet den norske botanikeren Knut Fægri. Siden 1950 har metoden fått utstrakt anvendelse også på eldre avsetninger, spesielt i forbindelse med petroleumsgeologiske undersøkelser (se palynologi).

Medisinsk pollenanalyse

Medisinsk pollenanalyse er undersøkelse av luftens innhold av pollen og sporer som kan forårsake allergi. Pollenanalyse blir også utført på honning for å bestemme dens opprinnelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg