Rumex acetosa
Engsyre har pilformede blad.
Av /Shutterstock.

Engsyre er en flerårig urt i slireknefamilien som er vanlig i hele Norge.

Faktaboks

Også kjent som
matsyre Rumex acetosa
Vitenskapelig navn
Rumex acetosa var. acetosa
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Engsyre blir 30–90 centimeter høy og har pilformede blad og små, uanselige, rødaktige blomster i stor topp. Den har pælerot og er særbu. Engsyre formerer og sprer seg nesten utelukkende med frø, men kan også formere seg vegetativt ved at den øvre delen av pæleroten kløyver seg, og hver del utvikler nye planter med nye pælerøtter.

Utbredelse

Engsyre er vanlig i hele landet, også høyt til fjells. Engsyre blir trevlerik og hard og er en dårlig fôrplante, spesielt i høy. Den regnes derfor som ugress i eng og beite. Den kan bekjempes ved ompløying av gressmarka og bruk av arealet til åker et år eller to før ny tilsåing, eller med kjemiske midler som sprøytes på ugresset.

Bruk

Kulturformer dyrkes som grønnsaksplante. Engsyre har sterkt syrlig smak og brukes i salater, supper og marinader. I svært store mengder kan engsyre være giftig på grunn av at den er oksalsyreholdig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rumex acetosa var. acetosa
Artsdatabanken-ID
211728
GBIF-ID
8145126

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg