generasjon

Artikkelstart

Generasjon betyr slektsledd, eller individer (mennesker, dyr, planter) som er født noenlunde samtidig. Ordet har forskjellige betydninger i forskjellige fagfelt.

Faktaboks

Uttale
generasjˈon
Etymologi
fra latin, generatio, avledet av generare 'frembringe, avle'

Generasjon betyr også menneskealder, det vil si omlag 1/3 århundre. I denne betydningen lever det flere generasjoner på samme tid (for eksempel den yngre generasjonen, mellomgenerasjonen og den eldre generasjonen).

Biologi

Innen biologi er generasjon et stadium i livssyklusen hos en organisme med generasjonsveksling, hvor organismen skiller seg fra andre stadier i måten å formere seg på. Se generasjonsveksling – botanikk og generasjonsveksling – zoologi.

Generasjon betyr også de enkelte påfølgende ledd av en slekt eller et kull. I genetikken betegnes foreldregenerasjonen (parentalgenerasjonen) 'P' og avkomgenerasjonen (filialgenerasjonen) 'F1', 'F2' og så videre.

Industri

En generasjon er en eller flere modeller som representerer et stadium i utviklingen av et produkt, kjennetegnet ved spesiell design, teknisk standard eller lignende. Denne betydningen kommer fra engelsk generation.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg