Kongefamilien samlet i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag

I kongefamilien tilhører kong Harald og dronning Sonja den eldste generasjonen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit mellomgenerasjonen og deres barn den yngste generasjonen.

Kongefamilien samlet i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
Av /Det kongelige hoff.

Generasjon betyr slektsledd som befinner seg på samme trinn. Søskenbarn er på samme trinn, og tilhører én generasjon. Barn, foreldre, besteforeldre og oldeforeldre er fire ulike slektsledd og tilhører dermed ulike generasjoner.

Faktaboks

Uttale
generasjˈon
Etymologi
fra latin generatio, avledet av generare 'frembringe, avle', til genus 'slekt'

Noe videre betyr generasjon mennesker (eller dyr, planter) som er født noenlunde samtidig. For eksempel: Min generasjon var den første som vokste opp med ipad.

Man refererer i begge tilfeller til individer.

Generasjon kan også referere til et tidsrom på om lag en tredjedels århundre (30-33 år) og er da synonymt med menneskealder.

Ordet generasjon har egne betydninger i en del fagfelt.

Biologi

Innen biologi er generasjon et stadium i livssyklusen hos en organisme med generasjonsveksling, hvor organismen skiller seg fra andre stadier i måten å formere seg på. Se generasjonsveksling – botanikk og generasjonsveksling – zoologi.

Generasjon betyr også de enkelte påfølgende ledd av en slekt eller et kull. I genetikken betegnes foreldregenerasjonen (parentalgenerasjonen) 'P' og avkomgenerasjonen (filialgenerasjonen) 'F1', 'F2' og så videre.

Industri

En generasjon er en eller flere modeller som representerer et stadium i utviklingen av et produkt, kjennetegnet ved spesiell design, teknisk standard eller lignende. Denne betydningen kommer fra engelsk generation. Man kan snakke om generasjoner for for eksempel biler og mobiltelefoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg