generasjon

Kongefamilien samlet i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag

I kongefamilien tilhører kong Harald og dronning Sonja den eldste generasjonen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit mellomgenerasjonen og deres barn den yngste generasjonen.

Kongefamilien samlet i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
Av /Det kongelige hoff.

Generasjon betyr slektsledd, eller individer (mennesker, dyr, planter) som er født noenlunde samtidig. Ordet generasjon har egne betydninger i en del fagfelt.

Faktaboks

Uttale
generasjˈon
Etymologi
fra latin generatio, avledet av generare ‘frembringe, avle’

Generasjon betyr også menneskealder, det vil si om lag en tredjedels århundre. I denne betydningen lever det flere generasjoner på samme tid, for eksempel den yngre generasjonen, mellomgenerasjonen og den eldre generasjonen.

Biologi

Innen biologi er generasjon et stadium i livssyklusen hos en organisme med generasjonsveksling, hvor organismen skiller seg fra andre stadier i måten å formere seg på. Se generasjonsveksling – botanikk og generasjonsveksling – zoologi.

Generasjon betyr også de enkelte påfølgende ledd av en slekt eller et kull. I genetikken betegnes foreldregenerasjonen (parentalgenerasjonen) 'P' og avkomgenerasjonen (filialgenerasjonen) 'F1', 'F2' og så videre.

Industri

En generasjon er en eller flere modeller som representerer et stadium i utviklingen av et produkt, kjennetegnet ved spesiell design, teknisk standard eller lignende. Denne betydningen kommer fra engelsk generation. Man kan snakke om generasjoner for for eksempel biler og mobiltelefoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg