Containerskip
Lasting av containere på skip i Jacksonville, Florida, USA.
Jaxport.
Lisens: CC BY NC 2.0

En container er en beholder med standardiserte mål for transport av gods, både fast og flytende. Containere benyttes til effektivisering av større godsvolumer.

Faktaboks

Uttale
kəntˈeinə, norsk uttale kåntˈæiner
Også kjent som

beholder, tank

Noen eksempler på containere er standard stykkgodscontainer, kjølecontainere for temperaturregulerte varer og avfallscontainere i ulke størrelser. Kommunene henter inn avfallscontainere fra beboere i ulike fraksjoner: matavfall, restavfall, plastavfall og så videre, med kildesortering.

Fra 1960-årene har denne formen for lastbærer fått et stort oppsving, hovedsakelig i sjøtransport, men også på bil, jernbane og fly. Mindre containere brukes blant annet i stort omfang til avfallstransport.

Moderne fraktcontainere

Moderne stor-containere har standardisert størrelse:

  • bredde: 8 fot (ca. 2,44 meter)
  • høyde: 8, 8 1/2 eller 9 1/2 fot
  • lengde: 5, 6 2/3, 10, 20, 30 eller 40 fot

Containerne er utstyrt med spesielle beslag i alle hjørner for rask maskinell håndtering. Hjørnene er nøyaktig definert i millimeter.

Én 20 fot-container er ikke nøyaktig halvparten så lang som en container på 40 fot, men er litt kortere, slik det kan settes på fire vrilåser. Når disse er satt på, får to sammenkoblede 20 fot-containere nøyaktig de samme ytre målene som en container på 40 fot. Denne forskjellen går igjen for alle lengdene.

I sjøtransport benyttes betegnelsen 1 TEU for en 20 fot container.

Containerskip
Bruk av standardiserte containere har effektivisert skipstransport betydelig.

Andre betydninger

Flydropp
Allierte fly droppet containere med våpen og forsyninger til Milorg. Bildet er fra Åmot-området i april 1945.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ordet container brukes også om beholdere av solid materiale til midlertidig oppbevaring av for eksempel avfall (søppelcontainer).

Container har også blitt brukt om beholdere for våpen, ammunisjon og annet utstyr til fallskjermsoldater og hærstyrker, brukt til slipp fra fly. Under andre verdenskrig ble slike brukt i stor utstrekning for utstyr til motstandsstyrkene i tyskokkuperte land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg