Biodiesel er et biodrivstoff som fremstilles for å redusere bruken av vanlig diesel til bilkjøring og derved redusere økning av karbondioksid (CO₂) i atmosfæren.

Faktaboks

Uttale
bˈiodiesel

Vanlig diesel utvinnes fra råolje ved oljeraffinering. Diesel består av langkjedete hydrokarboner (alkaner) som kommer fra planter som levde for millioner av år siden. Ved å erstatte noen prosent av dieselen med biodiesel reduserer man tilsvarende forbruket av diesel.

Produksjon

Av fett

Biodiesel kan produseres fra rapsolje og lignende fett. Fett er en ester av fettsyrer og glyserol. Fettsyrer er organiske syrer som består av en lang hydrokarbonkjede med en karboksylsyregruppe i enden. Den lange hydrokarbonkjeden er som i diesel.

Fett har for høyt kokepunkt og tennpunkt til å kunne brukes direkte som brennstoff i en vanlig bilmotor. Fettet om-estres derfor med metanol til metylestere, som er bedre egnet. Glyserol skilles da fra og må brukes til andre formål. Ved å lage biodiesel fra fettstoffer bruker man stoffer som kunne ha vært brukt til mat. Se også energivekster.

Av organisk avfall

Biodiesel kan også lages fra trevirke og hogstavfall (GROT) med Fischer–Tropsch-prosessen. Hovedkomponentene i grot er cellulose og lignin. De stoffene inneholder ingen langkjedete hydrokarboner, så groten må brytes helt ned og bygges opp igjen til biodiesel. Teknisk er ikke dette vanskelig, men spørsmålet er hvor mye slik biodiesel vil koste å fremstille. Om diesel skal inneholde 20 prosent biodiesel, er det nødvendig å fremstille cirka 600 millioner liter biodiesel i året, forutsatt at volumet solgt diesel blir det samme i årene fremover.

Det dannes omtrent like mye CO₂ fra biodiesel som fra diesel brukt i en bil, så tilførselen til atmosfæren blir det samme. Forskjellen er at karbonatomene som er i biodieselen kommer fra atmosfæren i dag, mens karbonatomene i diesel kommer fra atmosfæren for millioner av år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg