Biodiesel er et biodrivstoff som fremstilles for å redusere bruken av vanlig diesel til bilkjøring og derved redusere økning av CO2 i atmosfæren.

Vanlig diesel utvinnes fra råolje ved oljeraffinering. Diesel består av langkjedete hydrokarboner (alkaner) som kommer fra planter som levde for millioner av år siden. Ved å erstatte noen prosent av dieselen med biodiesel reduserer man tilsvarende forbruket av diesel. 

Biodiesel kan produseres fra rapsolje og lignende fett. Fett er en ester av fettsyrer og glyserol. Fettsyrer er organiske syrer som består av en lang hydrokarbonkjede med en karboksylsyregruppe i enden. Den lange hydrokarbonkjeden er som i diesel.

Fett har for høyt kokepunkt og tennpunkt til å kunne brukes direkte som brennstoff i en vanlig bilmotor. Fettet om-estres derfor med metanol til metylestere, som er bedre egnet. Glyserol skilles da fra og må brukes til andre formål. Ved å lage biodiesel fra fettstoffer bruker man stoffer som kunne ha vært brukt til mat. Se også energivekster.

Biodiesel kan også lages fra trevirke og hogstavfall (GROT) med Fischer–Tropsch-prosessen. Hovedkomponentene i grot er cellulose og lignin. De stoffene inneholder ingen langkjedete hydrokarboner, så groten må brytes helt ned og bygges opp igjen til biodiesel. Teknisk er ikke dette vanskelig, men spørsmålet er hvor mye slik biodiesel vil koste å fremstille. Om diesel skal inneholde 20 prosent biodiesel, er det nødvendig å fremstille ca 600 millioner liter biodiesel i året, forutsatt at volumet solgt diesel blir det samme i årene fremover.

Det dannes omtrent like mye CO2 fra biodiesel som fra diesel brukt i en bil, så tilførselen til atmosfæren blir det samme. Karbonatomene som er i biodieselen kommer fra atmosfæren i dag, mens karbonatomene i diesel kommer fra atmosfæren for millioner av år siden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.