Hydrogendrivstoff, hydrogenbrensel, drivstoff som inneholder hydrogen i enten flytende form (væske) eller som gass under høyt trykk. Drivstoffet hevdes å være utslippsfritt da det ved bruk bindes til oksygen og danner vann som ikke anses å ha noen miljømessig betydning. Ved bruk av drivstoffet forbrennes hydrogenet slik at det utvikles varmeenergi. Alternativt blir hydrogenet brukt i en elektrokjemisk prosess i brenselceller hvorved det gjennomgår en energiomforming til elektrisk energi og varmeenergi.

Hydrogen er ingen primær energikilde og opptrer naturlig nesten bare i kjemisk bundet form, for eksempel i vann. For å produsere rent hydrogen, for eksempel ved å elektrolysere vann, kreves energi. Energien som medgår i denne prosessen frigjøres tilbake når hydrogenbrenselet tas i bruk. Stoffet er således bare en energibærer som lagrer energi til forskjell fra petroleum som er både energibærer og primær energikilde. Energibæreren hydrogen er i praksis uuttømmelig da den etter bruk går tilbake som vann, som igjen kan brukes til fremstilling av hydrogen.

Hydrogen har som energibærer har en høy spesifikk energi (energiinnhold dividert med vekten av energibæreren) sammenlignet med andre energibærere (se energivare). Energitettheten er imidlertid svært lav. Hydrogendrivstoffet blir derfor lagret i komprimert form. Den beste energitetthet oppnås ved kryogenisk lagring, men dette er et svært krevende tiltak da hydrogenet først kondenseres ved en temperatur på 20,3 K. Det vanligste er derfor å lagre hydrogenet som en komprimert gass i tanker med et trykk på enten 35 MPa (350 bar) eller 70 MPa (700 bar).

Hydrogendrivstoff er lite utbredt i dag, men mange mener at det vil bli et viktig drivstoff for transportsektoren i fremtiden som erstatning for petroleumsprodukter. Hydrogendrivstoff kan brukes direkte i en forbrenningsmotor eller indirekte ved å generere elektrisk energi i en brenselcelle for bruk i en elektromotor. Hydrogen kan også brukes som hydrogenbrensel i den stasjonære energiforsyningen der denne formen for brensel kan erstatte for eksempel naturgass  til varmeformål. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.