Hydrogenbuss i London

I London kjøres et antall rutebusser som drives av hydrogrendrivstoff.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Hydrogendrivstoff er drivstoff som inneholder hydrogen i enten flytende form (væske) eller som gass under høyt trykk. Drivstoffet hevdes å være utslippsfritt da det ved bruk bindes til oksygen og danner vann som ikke anses å ha noen miljømessig betydning. Ved bruk av drivstoffet forbrennes hydrogenet slik at det utvikles varmeenergi. Alternativt blir hydrogenet brukt i en elektrokjemisk prosess i brenselceller hvorved det gjennomgår en energiomforming til elektrisk energi og varmeenergi.

Faktaboks

Uttale
hydrogˈendrivstoff
Også kjent som

hydrogenbrensel

Hydrogen er ingen primær energikilde og opptrer naturlig nesten bare i kjemisk bundet form, for eksempel i vann. For å produsere rent hydrogen, for eksempel ved å elektrolysere vann, kreves energi. Energien som medgår i denne prosessen frigjøres tilbake når hydrogenbrenselet tas i bruk. Stoffet er således bare en energibærer som lagrer energi til forskjell fra petroleum som er både energibærer og primær energikilde. Energibæreren hydrogen er i praksis uuttømmelig da den etter bruk går tilbake som vann, som igjen kan brukes til fremstilling av hydrogen.

Energiinnhold

Hydrogen har som energibærer en høy spesifikk energi (energiinnhold dividert med vekten av energibæreren) sammenlignet med andre energibærere (se energivare). Brennverdien er henholdsvis 141,9 megajoule per kilogram (MJ/kg) (øvre brennverdi) og 119,9 MJ/kg (nedre brennverdi). Forskjellen mellom øvre og nedre brennverdi er spesielt stort for hydrogen siden forbrenningsproduktet (eksosen) i sin helhet består av vann (H2O).

Energitettheten er imidlertid svært lav, i gassform ved atmosfærisk trykk bare 0,01 MJ/liter. Hydrogendrivstoffet blir derfor lagret i komprimert form. Den beste energitetthet oppnås ved kryogenisk lagring, men dette er et svært krevende tiltak da hydrogenet først kondenseres ved en temperatur på 20,3 kelvin (K). Det vanligste er derfor å lagre hydrogenet som en komprimert gass i tanker med et trykk på enten 35 megapascal (MPa) (350 bar) eller 70 MPa (700 bar).

Nedre brennverdi for noen brensler

Brensel Spes. energi [MJ/kg] Energitetthet {MJ/liter]
Hydrogen 119,9 0,01
Hydrogen, 70 MPa 119,9 4,5
Hydrogen, flytende 119,9 8,5
CNG, 25 MPa 45 9
LNG 45 21
Diesel 43,1 36,2

Utbredelse

Hydrogendrivstoff er lite utbredt i dag, men mange mener at det vil bli et viktig drivstoff for transportsektoren i fremtiden som erstatning for petroleumsprodukter. Hydrogendrivstoff kan brukes direkte i en forbrenningsmotor eller indirekte ved å generere elektrisk energi i en brenselcelle for bruk i en elektromotor. Hydrogen kan også brukes som hydrogenbrensel i den stasjonære energiforsyningen der denne formen for brensel kan erstatte for eksempel naturgass til varmeformål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg