Tennplugg
Tennplugg. Av . Begrenset gjenbruk

tennplugg

Tennplugg

Tennplugg

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Tennplugg er den gnistgivende delen i et tenningssystem i alle typer forbrenningsmotorer. Tennpluggen antenner den brennbare blandingen i motorsylinderen på bensin- eller gassmotorer med en elektrisk gnist, som springer over tennpluggens gnistgap (ca 0,5–1,2 mm).

For å skape en gnist over tennpluggens gnistgap må det være en spenning som er høy nok til å klare å hoppe over dette gapet på tennpluggen. Dette fremkalles med en coil/tennspole som induserer spenningen opp fra 12 volt til ca 15000-25000 volt. Antallet coiler varierer, men i dagens biler er det mest vanlig med en coil pr sylinder, men flere løsninger finnes.

På eldre kjøretøy, ble det for eksempel brukt bare en coil som sendte høyspent via en fordeler, som fordelte høyspent spenning til riktig tid til rett tennplugg.

Utforming

En tennplugg kan ha forskjellig: lengde, tykkelse, lengden på gjengeparti, antall "tapper" gnisten kan hoppe over til og også varmetsgrad kan variere, alt etter behov.

Tennpluggens ene elektrode er koblet til godset på motoren (jording/minus) og den andre til spenningskilden (fra coil). Tennpluggen er skrudd inn i topplokket slik at tuppen av elektrodene (tennpluggen) står inne i forbrenningsrommet.

Minuselektroden kan ha mer enn en elektrode, både 2, 3 og 4 elektroder er ikke uvanlig.

Varmetall

Varmegrad/varmetall, er evnen en tennplugg har til å lede vekk varme.

Rundt gnistgapet, på tennpluggen, blir det ca 2-2500 grader celsius inne i forbrenningskammeret når bensinblandingen antennes.

Varmegrad/varmetall er en betegnelse som beskriver hvor hurtig en tennplugg klarer å fjerne varmen fra tennpluggen. Høyt varme tall, kald tennplugg, lavt varmetall, varm plugg. En «kald» tennplugg kan lede vekk varmen hurtig. En tennplugg der ikke tennpluggen blir like hurtig avkjølt, kalles dette en «varm» tennplugg.

Behovet for tennplugger med forskjellig varmetall er for å sikre å ha tennplugger som brennes rene (ikke sotes ned, ved for kald forbrenning), men heller ikke brennes i stykker på grunn av for høy varme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Rolf Børge Rønning

Er dette en kopi fra mitt ureviderte inlegg på wicipedia tilbake til 2008?

svarte Erik Bolstad

Nei, teksten er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005-2007. Jeg vil gjette på at det er kopiert fra SNL til Wikipedia, ikke motsatt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg