Tennplugg

Tennplugg

Av /Store norske leksikon ※.

Tennplugg er den gnistgivende delen i et tenningssystem i alle typer forbrenningsmotorer. Tennpluggen antenner den brennbare blandingen i motorsylinderen på bensin- eller gassmotorer med en elektrisk gnist, som springer over tennpluggens gnistgap (ca 0,5–1,2 mm).

For å skape en gnist over tennpluggens gnistgap må det være en spenning som er høy nok til å klare å hoppe over dette gapet på tennpluggen. Dette fremkalles med en coil/tennspole som induserer spenningen opp fra 12 volt til ca 15000-25000 volt. Antallet coiler varierer, men i dagens biler er det mest vanlig med en coil pr sylinder, men flere løsninger finnes.

På eldre kjøretøy, ble det for eksempel brukt bare en coil som sendte høyspent via en fordeler, som fordelte høyspent spenning til riktig tid til rett tennplugg.

Utforming

En tennplugg kan ha forskjellig: lengde, tykkelse, lengden på gjengeparti, antall "tapper" gnisten kan hoppe over til og også varmetsgrad kan variere, alt etter behov.

Tennpluggens ene elektrode er koblet til godset på motoren (jording/minus) og den andre til spenningskilden (fra coil). Tennpluggen er skrudd inn i topplokket slik at tuppen av elektrodene (tennpluggen) står inne i forbrenningsrommet.

Minuselektroden kan ha mer enn en elektrode, både 2, 3 og 4 elektroder er ikke uvanlig.

Varmetall

Varmegrad/varmetall, er evnen en tennplugg har til å lede vekk varme.

Rundt gnistgapet, på tennpluggen, blir det ca 2-2500 grader celsius inne i forbrenningskammeret når bensinblandingen antennes.

Varmegrad/varmetall er en betegnelse som beskriver hvor hurtig en tennplugg klarer å fjerne varmen fra tennpluggen. Et høyt varmetall kan lede vekk varmen hurtig, og man beskriver tennpluggen som kald. Et lavt varmetall kan ikke avlede tennpluggen like raskt, og gir en varm tennplugg.

Behovet for tennplugger med forskjellig varmetall er for å sikre å ha tennplugger som brennes rene (ikke sotes ned ved for kald forbrenning), men heller ikke brennes i stykker på grunn av for høy varme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Rolf Børge Rønning

Er dette en kopi fra mitt ureviderte inlegg på wicipedia tilbake til 2008?

svarte Erik Bolstad

Nei, teksten er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005-2007. Jeg vil gjette på at det er kopiert fra SNL til Wikipedia, ikke motsatt.

svarte Rolf Børge Rønning

Nei.
Mitt innlegg på wikipedia var faktisk fra 14 mars 2006 og var IKKE kopiert fra SNL som Erik Bolstad påstår. Vennligst gå inn på wikipedia historikk og sjekk ut dette.

svarte Rolf Børge Rønning

Her er mine rådata fra mitt uredigerte innlegg på wikipedia 2006. Jeg kan ikke se hvor det er plagiat eller kopi som Erik Bolstad beskylder meg for :
'Tennpluggens''' oppgave er å omdanne [[høyspenning]] (20 000 – 30 000 [[volt]]) fra motorens tenningsanlegg (coiler), til en gnist i motorens forbrenningskammer i toppen av sylinderen.

svarte Erik Bolstad

Jeg har ikke beskyldt deg for noe. Jeg skrev «jeg vil gjette på at det er kopiert fra SNL til Wikipedia».
Dersom du ser på endringshistorikken til artikkelen på https://snl.no/.versions/list/178093 ser du tydelig hvor teksten kommer fra. Du la inn kommentaren din i 2020. Den gjeldende versjonen som lå ute da var versjon 2. Versjon 2 var en liten endring fra versjon 1, som kom fra papirleksikonet. Teksten til papirleksikonet ble skrevet en eller annen gang mellom 1978 og 2005 (historikk før 2005 er ikke lagret i den vanlige databasen vår).
Dagens artikkel er i hovedsak skrevet i 2022 av Karl Alfred Wikse.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg