Leasing er en form for finansiering ved leie som vant innpass i Norge i 1960-årene etter forbilde av den amerikanske financial leasing. Utleier kalles utleaser eller lessor, leietager kalles leaser eller lessee.

Faktaboks

Uttale
lˈi:siŋ
Etymologi
engelsk, av ‘leie’

Til å begynne med ble leasing hovedsakelig benyttet ved anskaffelse av kostbart maskinelt utstyr til industrien. Nå kan de fleste kapitalvarer til næringsvirksomhet finansieres ved leasing. Leasing av biler er for eksempel blitt vanlig. Leasing av fast eiendom forekommer også.

Betingelser

Leietager forplikter seg til å betale leie i en viss minste leietid, og leien fastsettes til et bestemt beløp per måned, slik at leietager ved utløpet av minste leietid har betalt den fulle kjøpesum for gjenstandene, tillagt omkostninger, rente i leietiden samt finansieringsselskapets fortjeneste.

Forskjellen mellom leasing og kjøp på avbetaling med salgspant (eller eiendomsforbehold) viser seg klarest ved utløpet av minste avdragstid (leietid). Avbetalingskjøperen sitter da med full eiendomsrett til gjenstandene. Ved leasing vil derimot finansieringsselskapet fortsatt være eier, til tross for at gjenstandene da er fullt betalt. Men leieren har en ubetinget rett til å fortsette leieforholdet så lenge han ønsker, og til en betydelig redusert leie, vanligvis slik at årsleien settes lik månedsleien i minimumsperioden. Leasingkontrakten gir ikke leieren noen rett til å få kjøpe leiegjenstandene ved utløpet av minste leietid.

Fordeler

Grunnen til at leasingfinansiering er blitt benyttet i så stor utstrekning, har til dels vært at man på denne måten har kommet utenom de strenge restriksjoner med hensyn til minste kontantbeløp og lengste avdragstid som har vært fastsatt for avbetalingskjøp. Videre har skattemessige hensyn spilt inn: Leietageren kan føre de betalte leieterminer til utgift fullt ut; det kan reelt sett innebære at han får avskrive leiegjenstandene raskere enn om han hadde kjøpt dem. At leasing tidvis har vært unntatt fra den offentlige kredittregulering, har også økt leasingvolumet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg