ABS-bremser
ABS-bremser
Av .

ABS er et elektronisk styrt bremsesystem i kjøretøyer. Systemet har til hensikt å sikre at hjulene alltid roterer mens bilen er i bevegelse, selv under kraftig oppbremsing. Hvis bilenes styrende hjul låser seg, mister fører evnen til å styre bilen. Hvis bakhjulene låser seg, kan dette få bakparten til å skli ut til siden og forårsake en uønsket rotasjon av bilen. I begge tilfeller kan fører miste kontroll på bilen.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Antilock Braking System eller tysk Anti Blockier System
Også kjent som
blokkeringsfritt bremsesystem

Virkemåte

ABS-enhet
Bilde av styreenhet og ventilhus.
ABS-enhet
Av /Shutterstock.
Hjulsensor til ABS-system
Hjulsensor til ABS-system
Av /Shutterstock.

ABS-systemet består i hovedsak av en styreenhet, et ventilhus og fire hjulsensorer.

Styreenheten overvåker hastigheten de fire hjulsensorene registrerer. Er det en eller flere av hjulsensorene som registrerer en lavere hastighet enn de andre hjulsensorene, regulerer styreenheten bremsekraften til bremsene til det eller disse hjulene. Dette gjøres ved hjelp av ventiler i ventilhuset som styrer bremsetrykket til bremsene.

ABS-systemet er kun aktivt så lenge fører trykker på bremsepedalen.

ABS-system
Oversikt over ABS-systemet. Tannkransen er ringen som hjulsensoren registrerer rotasjonen på. Den sitter enten som en separat ring eller er felt inn i hjullageret.
ABS-system
Av /Fagbokforlaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg