yrkessjåfør

Bussjåfør på jobb.

Av / NTB scanpix.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Yrkessjåfør er en yrkesutøver som utfører transport av personer og varer, håndtering og sikring av last og personer, lasting og lossing, service og kundebehandling. I tillegg må yrkessjåføren kunne foreta ruteplanlegging, planlegge og gjennomføre oppdrag, håndtere transportdokumenter og drive enklere vedlikehold og klargjøring av utstyr.

Yrkessjåførfaget handler om å håndtere og forflytte passasjerer, varer og gods.

Yrkessjåførkompetanse

Yrkessjåførkompetanse gjelder som et krav for alle som mot et vederlag transporterer personer eller gods med et kjøretøy i en av de tunge klassene. Krav om yrkessjåførkompetanse og gyldig bevis reguleres i yrkessjåførforskriften.

Kravene i yrkessjåførforskriften kommer i tillegg til kravet om førerett etter førerkortforskriften og kravene til opplæring etter trafikkopplæringsforskriften. Den yrkesfaglige sjåførkompetansen består av førerkompetanse som erverves ved føreropplæringen og yrkeskompetanse som erverves gjennom yrkessjåførutdanningen.

Det skilles mellom yrkessjåførkompetanse for godstransport og persontransport. Person som mot vederlag skal utføre godstransport med kjøretøy som krever førerett i klassene C1, C1E, C eller CE, skal ha gyldig bevis for yrkessjåførkompetanse for godstransport, og person som mot vederlag skal utføre persontransport med kjøretøy som krever førerett i klassene D1, D1E, D eller DE, skal ha gyldig bevis for yrkessjåførkompetanse for persontransport.

Yrkessjåførkompetanse oppnås første gang ved å gjennomføre grunnutdanning og bestå prøve, og fornyes ved å gjennomføre etterutdanning.

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

  • Første året: vg1 Teknologi- og industrifag.
  • Andre året: vg2 Transport og logistikk.
  • Tredje året: vg3 Yrkessjåfør (19 uker).

  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Voksne med minst fem års allsidig praksis som yrkessjåfør kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til fagprøve som praksiskandidater.

Yrkessjåførutdanningen skal bidra til å utvikle selvstendige og omstillingsdyktige yrkessjåfører som kan dekke samfunnets behov for en sikker, effektiv, lønnsom og miljøvennlig transport.

Dette er en omfattende obligatorisk utdanning med krav om etterutdanning av yrkessjåførene. Vegtrafikkloven § 29 omhandler krav til grunn- og etterutdanning for yrkessjåfører. Nærmere innhold og omfang av utdanningen er regulert i yrkessjåførforskriften kapittel 2.

For å kunne tilby yrkessjåførutdanning skal lærested, undervisningsansvarlig og undervisningspersonellet være godkjent av Statens vegvesen. Videregående skole som utpekes av skoleeier, kan tilby grunnutdanning etter yrkessjåførforskriften som en del av videregående opplæring etter opplæringsloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helde, Roger (2021): Juss i yrkestransport med motorvogn og veifrakt. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245035995. Finn boken

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg