Bedford er et tidligere britisk lastebilmerke som ble tatt i bruk fra 1931. Bedford produserte hovedsakelig lettere og middelstunge lastebiler, og hadde i tillegg produksjon av busser og spesialkjøretøy.

I 1925 begynte General Motors å produsere Chevrolet lastebiler på fabrikkene til Vauxhall som de hadde tatt over samme år. For å tilpasse seg det britiske markedet ble de markedsført som Chevrolet Bedford fra 1930, og Bedford fra 1931. Utover 1930-tallet begynte Bedford å produsere lastebiler i stadig mindre grad basert på Chevrolet-modeller.

Under andre verdenskrig var Bedford en viktig produsent av militære kjøretøy. Krigsproduksjonen bestod blant annet av 250 000 lastebiler, hvorav den mest kjente var den firehjulsdrevne Bedford QL (52 250 produsert 1941-45).

I 1960- og 1970-årene var Bedford den mest solgte lastebil i Europa, i flere år også i Norge. Nedgangstider i 1980-årene kombinert med utenlandsk konkurranse gjorde at General Motors i 1986 la ned lastebilproduksjonen, men reserverte Bedford-navnet for varebiler og lette nyttekjøretøy.

I 1987 tok entrepenøren David J.B. Brown over produksjonen av lastebiler under merkenavnet AWD, hovedsakelig for produksjon av flerhjulsdrevne lastebiler for det militære og for eksportmarkedet. Sviktende salg førte til nedleggelse av AWD i 1992, som ble solgt til Marshall SPV som fikk tillatelse til å bruke Bedford-merket igjen og produserte lastebiler for det militære markedet.

Bedford ble en kort periode på 1960- og 1970-tallet brukt som bilmerke, på en stasjonsvognutgave av en Vauxhall Viva varebil markedsført som Bedford Beagle Estate.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.