CNG

Artikkelstart

CNG er trykksatt naturgass som er komprimert til mindre enn én prosent av volumet den har under atmosfærisk trykk. Gassen består i hovedsak av metan.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk compressed natural gas

CNG skiller seg fra LNG bare ved at de er i forskjellig aggregattilstand. Mens naturgass i form av CNG forblir i gassfase, er den i LNG gjort flytende. Den viktigste anvendelsen av CNG er som brensel eller drivstoff. CNG konkurrerer med bensin, diesel og propan (LPG), og kan brukes i forbrenningsmotorer som er modifisert for dette formålet.

CNG lagres i sylindriske eller sfæriske flasker under et trykk på 20–25 megapascal (MPa). Sammenlignet med flytende brensler er energitettheten lav, rundt 9 megajoule per liter (MJ/liter). Til sammenligning er energitettheten for diesel 36 MJ/liter. CNG anses imidlertid å være et mer miljøvennlig brensel enn de mer tradisjonelle drivstoffene. Bruk av CNG gir mindre utslipp av forurensende stoffer som ubrente hydrokarboner (HC), karbonmonoksid (CO), nitrogenoksider (NOx) og partikler i form av sot. Utslipp av klimagassen CO 2 blir også mindre enn ved bruk av diesel eller bensin.

CNG kan i noen tilfeller konkurrere med LNG når naturgass skal fraktes over middels lange avstander. Kostnadene for å produsere CNG er lavere, og den kan opereres i vanlige omgivelsestemperaturer. Bruk av kostbare kjølesystemer og kryogeniske tanker blir derfor unødvendig. Imidlertid krever CNG et mye større lagervolum siden energitettheten bare er rundt 40 prosent av energitettheten til LNG.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg